Színház

Tizennégy előadást mutat be az évadban az idén jubiláló nyíregyházi színház

Tizennégy előadást mutat be, kilencet pedig repertoáron tart 2016/2017-es évadban az önálló társulat indulásának 35. évfordulóját ünneplő nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház.

2016.08.24 23:30MTI

Kirják Róbert ügyvezető a keddi évadnyitó társulati ülésen elmondta: a jeles évforduló alkalmából két vendégprodukció is érkezik Nyíregyházára októberben és novemberben: a Nemzeti Színház Tamási Áron darabját, a Vitéz lélek című drámát, a Szatmárnémeti Színház pedig a Mágnás Miska című operettet mutatja be.

Hozzátette, a Móricz Zsigmond Színház a tervek szerint több városban is vendégszerepelni fog, többek közt a debreceni, a miskolci, tatabányai és békéscsabai színházkedvelő közönség találkozhat majd a nyírségi társulat előadásaival.

A 2016/17-es színházi szezonban öt nagyszínpadi és négy kamaraszínházi bemutatóra várják a nézőket, de öt gyerekelőadást is láthat majd a nyíregyházi közönség.

A nagyszínpadon műsorra tűzik Déry Tibor, Pós Sándor, Presser Gábor és Adamis Anna Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicaljét Tasnádi Csaba rendezésében. Az Emilia Galotti című Gotthold Ephraim Lessing-darabot Keresztes Attila állítja színpadra. Michael Frayn Függöny fel! című vígjátékát Puskás Tivadar rendezi. Hamvai Kornéltól a Castel Felicét Göttinger Pál színrevitelében láthatják a nézők. Thornton Wilder, Michael Stewart és Jerry Herman Hello, Dolly! című vígjátékát pedig Szente Vajk rendezi.

A Krúdy Kamaraszínpadon Borisz Akunyin Sirály című darabját, Jimmy Roberts és Joe DiPietro Ájlávjú. de jó vagy, légy más! című zenés művét és a Főfőnök című Lars von Trier-film színpadi adaptációját mutatják be. Tasnádi István A fajok eredete című művét a Nézőművészeti Kft. társulattal állítja színpadra Dömötör Tamás rendező.

A gyermekelőadások között a Tündér Lala című mesejátékot Halasi Dániel színrevitelében láthatja a közönség, A kisfiú meg az oroszlánok című művet Harsányi Sulyom László rendezi. A MŰvész Stúdió ovis bérletében Fekete István klasszikusát, a Vukot Tasnádi Csaba rendezésében tekintheti meg a nagyérdemű, Janik László Sárkányölő Krisztián című meséjéből készült darabot Bal József, Szűcs Réka és Zádori Szilárd Tancika Marcika művét a Harlekin Bábszínház előadásában Szűcs Réka rendezi.

Kilenc, az előző évadokban játszott előadás továbbra is repertoáron marad a nyíregyházi színház 2016/17-es évadában.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az évadnyitón a nyáron kiírt színházigazgatói pályázatról elmondta, hogy keddig még egyetlen pályázat sem érkezett az önkormányzathoz. A direktor személyéről az októberi ülésén dönthet majd a város közgyűlése. Kirják Róbert ezzel kapcsolatban hozzátette, be fogja adni pályázatát a tisztségre.

A nyírségi teátrum önálló társulatának létrehozásáról 1979-ben döntött a megyei vezetés, ehhez 1980-ra jelentősen kibővítették a színház épületét. Az igazgatói posztra Bozóky Istvánt nevezték ki 1980-ban, az első előadást - Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művét - 1981. október 17-én mutatták be - olvasható a www.moriczszinhaz.hu oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.