Alkotmány

Ünnepi torta- és kenyérbemutató színesítette a Magyar Ízek Utcája kínálatát

A látogatók megismerhették és megkóstolhatták Magyarország idei tortáját, az Őrség Zöld Aranyát, Magyarország cukormentes tortáját, az Áfonya hercegnőt, valamint az idei Szent István-napi kenyeret.

2016.08.21 02:30MTI
MTI fotó: Marjai János

Ünnepi torta- és kenyérbemutató színesítette szombat délelőtt a nemzeti ünnep alkalmából a budapesti Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között kialakított Magyar Ízek Utcája kínálatát: a látogatók megismerhették és megkóstolhatták Magyarország idei tortáját, az Őrség Zöld Aranyát, Magyarország cukormentes tortáját, az Áfonya hercegnőt, valamint az idei Szent István-napi kenyeret.

Az Őrség Zöld Aranyát megalkotó salgótarjáni cukrász, Szó Gellért, aki idei győzelmével megvédte címét, mivel a tavalyi nyertes tortát is ő készítette, az Alagút Lánchíd felőli bejáratánál felállított színpadon elmondta, az idei nyertes torta egyik fő összetevője, a tökmagolaj használatának ötlete onnan jött, hogy idén különböző olajokkal kísérletezett, és a tökmagolaj nagyon finom és sok vitamint tartalmaz.

Hozzátette, olyan édességet akart készíteni, amely tükrözi a magyar zászló színeit: a tortában a málnazselé adja a piros, a vaníliás-fehércsokoládés mousse a fehér, a roppanós tökmagpraliné és a tökmagolajos-joghurtos réteg pedig a zöld színt.

A torták bemutatásakor felidézték, az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizedik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája elnevezésű pályázatot, amelyre idén 43 nevezés érkezett. A győztest szakmai zsűri választotta ki, olyan szempontokat figyelembe véve, mint az ízek harmóniája, a kinézet, az illeszkedés a magyaros ízvilághoz, az ünnephez köthetőség, az innováció és a praktikum.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2012 óta hirdeti meg a Magyarország cukormentes tortája pályázatot. Idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte el a címet.

A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász, az édesség egyik megalkotója elmondta, a torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert, hanem mandula- és zablisztből, joghurtból, valamint különböző piros bogyós gyümölcsökből készült.

A két nyertes torta alkotói azt is elárulták, hogy a győztes finomságokat otthon is könnyen el lehet készíteni. A recepteket a www.cukraszat.net oldalon lehet elérni. A tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárnál lehet megkóstolni a nemzeti ünnepen, valamint országszerte több száz cukrászdában.

A győztes torták felvágását és szétosztását követően a Magyar Pékválogatott vette birtokba a színpadot, hogy beavassa a közönséget az idei Szent István-napi kenyér készítésének rejtelmeibe.

Miközben a pékmesterek szorgosan dagasztották és formázták a kenyértésztát, valamint különböző vágási és fonási eljárásokat mutattak be a színpadon, Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, az idei ünnepi kenyér hosszú érlelésű kovásszal készült, természetes alapanyagokból, nagyon jó íz- és illatanyagokat tartalmaz, új búzát is használtak hozzá, és vastag héjazatú, hogy sokáig friss maradjon.

A Magyar Pékszövetség 2011 óta rendezett versenyt, amelyen az adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú és állagú, vastag héjú ünnepi kenyér kiválasztása volt a cél. Idén azonban versengés helyett az összefogás jegyében készült az új kenyér, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a kor elvárásaival.

A Magyar Pékség Védjegyével ellátott kenyeret a magyar pékségekben és a Magyar Ízek Utcája több standjánál is meg lehet kóstolni.

A Clark Ádám téren felállított színpadtól alig pár méterre kezdődő Magyar Ízek Utcáján már délelőtt hömpölygött a tömeg. A hetedik alkalommal megrendezett gasztrosétányon végig lehet kóstolni az ország legkiválóbb terményeiből készített finomságokat, megismerkedve a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi gasztrokultúrájával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.