Programajánló

Ajándékkoncert a szegedi Dóm téren

Ajándékkoncertre várja a közönséget a Szegedi Szabadtéri Játékok szerdán, a Dóm téren a Szegedi Szimfonikus Zenekart Pál Tamás, Liszt Ferenc-díjas karmester dirigálja, az esten fellép Bogányi Gergely zongoraművész is.

2016.08.13 20:30MTI

Az ajándékkoncertet 2003-ban rendezte meg először a Szabadtéri, akkori igazgatója, Székhelyi József ötlete alapján. Ekkor fogalmazódott meg elsőként, hogy a fesztivál közönségének ajándékként biztosítsa a vezetés a szimfonikus zenekari élményt. A Szegedi Szabadtéri Játékok minden évben igyekszik vizuális különlegességgel vagy ünnepelt, nemzetközi sztárvendéggel hangversenyére, a Dóm térre csábítani a széles közönséget.

Pál Tamás az MTI-nek elmondta, a koncert műsorát úgy állították össze, hogy az mindenkihez szóljon, ezért a legfajsúlyosabb zenék közül olyanokat választottak, amelyek mégis könnyebben befogadhatók, így két Csajkovszkij-mű és Rimszkij-Korszakov egy darabja hangzik majd el.

Az est szólistája Bogányi Gergely lesz, aki szerette volna Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét eljátszani, ezt a zenekar örömmel fogadta, és e mellé választották a komponista egy másik darabját, a Rómeó és Júlia nyitányát. Ezekhez nagyon jól illik az orosz zeneszerzők nagymestere, Rimszkij-Korszakov Spanyol capriccioja - közölte a karmester.

A koncerten a zongoraművész ötletéből és közreműködésével hét évig fejlesztett Bogányi-zongorát is láthatja, hallhatja majd a közönség. A futurisztikus külsejű, képzőművészeti alkotásnak is beillő, számos technikai újítással bíró hangszert tavaly januárban a Zeneakadémián mutatták be a nagyközönségnek. Az új hangversenyzongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szólal meg, Bogányi Gergely szerint hangzása barátságosabb, mint a mai modern zongoráké.

A fejlesztés a névadó zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.