Fesztivál

Sziget - A migráció a Néprajzi Múzeum sátrának témája

A párizsi Nemzeti Bevándorlás-történeti Múzeummal (Musée national de l'histoire de l'immigration) közös programhelyszínt hozott létre a Sziget fesztiválon a Néprajzi Múzeum; a Sátor határok nélkül témája a migráció és menekültkérdés.

2016.08.10 15:16MTI

A Szigeten augusztus 10. és 17. között idei fesztiválszereplései zárásaként szerepel ismét a Néprajzi Múzeum, azzal a céllal, hogy megmutassa: a néprajz nemcsak letűnt korokról, hanem a kortárs világról is sok mindent el tud mondani, mert nem csupán régi kultúrákkal, hanem magával az élettel foglalkozó tudomány - közölte az MTI-vel a múzeum.

A fesztivál Múzeumi Negyedében elsőként megjelenő francia múzeum és a vele együttműködő budapesti Néprajzi Múzeum közös kiállítással és interaktív programokkal járja körül a határok és migráció témáját. A határok kijelölése és átlépése az emberiséggel egyidős világjelenség és problémakör. Milyen valós és képzelt, természetes és épített határtípusok vannak a világon? Lehet, hogy a határok a másiktól való félelem jelképei? Mi a szerepük és hatásuk az emberek mobilitására? - veti fel a Sátor határok nélkül.

A párizsi múzeum által a Szigetre készített rendhagyó kiállítás ötvözi a történelmi, geopolitikai és művészeti nézőpontokat, gazdag fotóanyaggal és kutatási eredményekkel várja a látogatókat. A kiállítás történelmi, földrajzi és művészeti fogódzókat kíván nyújtani a jelen helyzet megértéséhez.

A budapesti Néprajzi Múzeum a vándorló és talált tárgyakra fókuszál. Bemutatja a szerb-magyar határmezsgyén a migrációs hullám után talált tárgyakat, és felteszi a kérdést: mit üzen számunkra egy muszlim női kendő, egy fogkefe, egy SIM-kártyatartó, egy fél pár cipő vagy egy pillepalackból kialakított pohár.

A Szigeten láthatók lesznek a gyűjtés során készített fotók is, az Ethno Fiction program keretében pedig a szigetlakókkal közösen próbálják meg értelmezni a tárgyakba sűrített élethelyzeteket, személyes sorsokat.

A naponta jelentkező játékok is a fenti témákat járják körbe. A Passzázs Hungária résztvevői történészek segítségével megvizsgálhatják, hogy a Kárpát-medencéből nézve az ő népüket érintette-e migrációs folyamat az elmúlt 2000 évben, az aktuális egyéni mobilitásokat pedig kollektív világtérkép ábrázolja.

A nap műtárgya programban minden nap egy-egy bevándorló tárgyát és személyes történetét állítják reflektorfénybe, láthatók lesznek az Idegenek a kertemben című dokumentumfilm-gyűjtemény darabjai, míg a Világpark játszótéren bevándorló vendégek saját népük jellegzetes szabadtéri játékaival hívnak közös játékba.

Határaink címmel ruhadesign-workshop lesz a Grey Box Projects csapatával péntektől vasárnapig, szombaton pedig török DJ-k az első németországi vendégmunkás-generáció zenéiből válogatnak.

A Sátor határok nélkül programhelyszín kerekasztal-beszélgetései olyan témákkal foglalkoznak, mint az európai identitás változása vagy a migráció és a zene kapcsolata, de szó lesz a DiverCityről, a várost és a múzeumot összekötő nemzetközi múzeumpedagógiai kísérletről is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.