Kell egy hét

Sziget - Csaknem száz köztéri installációban elevenedik meg a fantáziavilág

Az Art Of Freedom pályázatra minden évben lelkes dizájnerek, képzőművészek, fényszobrászok vagy ügyes "amatőrök" ötleteit várják.

2016.08.06 03:25MTI

Csaknem száz köztéri installációval, köztük óriási sárkánnyal, űrlényekkel és űrhajókkal, polipkarokon, felhőkön és egyéb furcsaságokon megpihenő emberekkel is találkozhatnak az érdeklődők a Sziget fesztivál különféle terein az Art Of Freedom szervezésében.

Az Art Of Freedom pályázatra minden évben lelkes dizájnerek, képzőművészek, fényszobrászok vagy ügyes "amatőrök" ötleteit várják. Idén kétszáznál is több pályamunka érkezett, köztük külföldről is, amelyekből mintegy százzal találkozhatnak az érdeklődők a fesztiválon - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

Olyan alkotásokat láthatnak az érdeklődők, mint a szemétből és lomból épült Űrkomp 3.0, a polipkarokat formázó Octopuff, a csillagképeket megidéző Csillagos égbolt vagy a napfénytől óvó Chillagszemű juhász. A több tucatnyi installáció némelyike pihenőhelyként is szolgál, mint a hűs árnyékot adó Kerekerdő az ArtZone-ban vagy az esernyőkből épült Szerelem Pavilon. De lesznek szelfizésre csábító szobrok is, mint az életnagyságú birkákat formázó Pop Sheep vagy az idetévedt UFO család.

A Dragon Of Freedom című óriási alkotást 15 ezer PET-palackból kelti életre hetven bicskei diák. A Vajda Kreatív Diákcsoport minden alkotása újrahasznosított anyagokból készül, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre. A legaktívabb diákok 80-100 órát is dolgoznak az installációkon, amiért jutalomként Sziget-bérletet kapnak.

A Fonalgerillák csapata 2011 óta teszi széppé kézi kötéssel és horgolással a város köztereit és villamosait. A kötőtűs brigád az elmúlt években a Fröccskert fáit bújtatta kötött ruhákba, idén pedig az emblematikus Sziget felirat "I" betűjét veszik célba. Projektjükhöz a Szigetlakók segítségét is várják: az "I" betűre a fesztivál első napján 14 órától bárki feltűzheti saját kötött-horgolt alkotását, hogy megszülethessen egy nemzetközi virágoskert - írták a tájékoztatóban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.