Minden eddigi rekordot megdöntött

Könyv formájában is megjelent a legújabb Harry Potter-történet

A Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) című kötet iránti érdeklődéshez foghatót legutóbb a hetedik Potter-kötet 2007-es megjelenésekor tapasztaltak a könyvesboltok.

2016.07.31 17:02MTI

Könyv formájában is megjelent vasárnap, és az előrendeléseket tekintve minden eddigi rekordot megdöntött Nagy-Britanniában a legújabb Harry Potter-történet, amelyet néhány hete színdarabként ismerhettek meg a rajongók.

A Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) című kötet iránti érdeklődéshez foghatót legutóbb a hetedik Potter-kötet 2007-es megjelenésekor tapasztaltak a könyvesboltok. Köztük a Waterstones áruházlánc, amely a The Sunday Telegraph című brit lappal azt közölte, hogy az előrendelések rekordot döntöttek, és "bőven hatszámjegyű" előrendelést regisztráltak. A brit könyvpiacon manapság ötvenezer eladott példány lenyűgözőnek számít - jegyezte meg az újság.

J.K. Rowling legújabb művét - amelyet az írónő a színdarab másik két szerzőjével jegyez - éjfél után egy perccel kezdték árusítani, és a könyvért annak ellenére is tömegek álltak sorba, hogy a kötet részletes tartalma már hetek óta fellelhető az interneten. Az üzletvezetők egyenesen a könyvesboltok védőszentjévé kiáltották ki Rowlingot, amiért fellendítette az amúgy nehézségekkel küzdő nyomtatott könyvkiadást. Az Egyesült Államokban a hírek szerint 4,5 millió példányt nyomtatták ki eddig, Nagy-Britanniában pár százezerrel többet. A Harry Potter és az elátkozott gyermek elektronikus formában is elérhető.

A londoni Palace Theatre-ben látható darabnak szombaton tartották a hivatalos premierjét. A kétszer bő két és fél órás mű, amely az ifjú Harry Potter kalandjai után csaknem 20 évvel játszódik, kiváló kritikákat kapott már eddig is, így az eredetileg tervezettnél tovább, 2017 decemberéig repertoáron marad.

J.K. Rowling a bemutatón elmondta, azoknak sem kell szomorkodniuk, akik a West Enden nem tudják megtekinteni a darabot, mert lehetséges, hogy a New York-i Broadwayn és máshol a világon is játszani fogják. "Szeretném, ha a lehető legtöbb Potter-rajongó láthatná" - fogalmazott. Arra a kérdésre viszont nemmel válaszolt, hogy a színdarab és a belőle készült könyv egy újabb történetfolyam kezdetét jelentik-e.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.