Elismerés

A magyar származású David Szalay is szerepel a Man Booker-díjra jelöltek között

Az apai ágon magyar, de 1974-ben Kanadában született, majd Londonban nevelkedett Szalayt - aki a Man Booker-díj honlapja szerint jelenleg Budapesten él - All That Man Is című regényével jelölték az irodalmi díjra.

2016.07.28 06:30MTI

Egy magyar származású író, David Szalay is szerepel a Man Booker-díj 2016-os jelöltjeinek hosszú listáján.

Az apai ágon magyar, de 1974-ben Kanadában született, majd Londonban nevelkedett Szalayt - aki a Man Booker-díj honlapja szerint jelenleg Budapesten él - All That Man Is című regényével jelölték az irodalmi díjra.

Szalay az Oxfordi Egyetemen tanult, számtalan rádiódrámát írt a BBC számára. Angolul ír, könyveivel több nemzetközi díjat is nyert már. Első, London and the South-East című 2008-as kötetével megnyerte például a Betty Trask-díjat és a Geoffrey Faber-emlékdíjat. 2013-ban a Granta című lap beválasztotta a 20 legjobb negyven év alatti brit író közé. Magyarul egyelőre csak Az ártatlanság című kötete jelent meg 2009-ben. 2013-ban Spring címmel adott ki regényt. Új kötete, az All That Man Is áprilisban jelent meg.

A Man Booker-díj listáján további 12 - hat brit, öt amerikai és egy dél-afrikai származású - író szerepel, köztük a kétszeresen is díjazott J. M Coetzee. A Dél-Afrikában született ausztrál szerzőnek 1983-ban és 1999-ben ítélték oda az irodalmi elismerést.

A hosszú listáról kiválasztott hat döntős nevét szeptember 13-án jelentik be, győztest október 25-én hirdetnek Londonban.

Amanda Foreman, a zsűri elnöke szerint a jelölt könyvek nagyon változatosak és rendkívül magas színvonalúak. "Az írásmód egységesen friss, lendületes és jelentős" - tette hozzá a zsűrielnök.

A Man Booker-díjat először 1969-ben adták át. 2014 előtt csak az Egyesült Királyságból, a Brit Nemzetközösségből, az Ír Köztársaságból és Zimbabwéből származó írók indulhattak műveikkel a díjért. 2014 óta lehetővé tették minden olyan szerző jelölését nemzetiségére való tekintet nélkül, aki angol nyelven írta munkáját.

2015-ben a jamaicai születésű Marlon James kapta A Brief History of Seven Killings című regényéért az 50 ezer font (több mint 20 millió forint) pénzjutalommal és azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is járó elismerést, amelyet Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adott át Londonban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.