Gyász

Elhunyt Kopasz Sas, a Farkasokkal táncoló című filmben is feltűnő indián törzsfőnök

Kilencvenhét éves korában elhunyt David Bald Eagle, azaz Kopasz Sas indián törzsfőnök, aki több mint negyven filmben, köztük a Farkasokkal táncoló című 1990-es, Oscar-díjas alkotásban is szerepelt.

2016.07.27 23:30MTI

Kopasz Sas július 22-én hunyt el a Cheyenne-folyó menti indián rezervátumban a helyi ravatalozó közlése szerint - írta a BBC News.

Teljes lakota nevének jelentése: télen megsebesült gyönyörű kopasz sas. A Cheyenne-folyó menti sziú törzsi rezervátum egy sátrában született 1919-ben.

Nagyapja az a Fehér Bika törzsfőnök, aki 1876-ban az indián törzseket vezette a Custer alezredes irányította 7. lovasezred elleni Little Bighorn-i csatában.

Kopasz Sas a második világháború idején szolgált az amerikai hadseregben, részt vett az olaszországi anziói partraszállásban, érdemeiért ezüst csillaggal tüntették ki.

Miután a német fegyverek súlyosan megsebezték a normandiai partraszálláskor, a zene felé fordult: a Cliff Keyes Big Band nevű zenekarban kezdett dobolni. Később a társastáncok világát is meghódította, ennek azonban táncpartnere és felesége, Penny Rathburn halálos autóbalesete vetett véget.

Kopasz Sas hollywoodi karrierje ezután kezdődött: olyan sztárokat tanított lovagolni és fegyvert forgatni, mint John Wayne, emellett volt Errol Flynn dublőre is, majd színészként is megjelent a filmvásznon.

Az 1950-es évek végén csatlakozott egy rodeócsapathoz, munkája révén ismerte meg Belgiumban második feleségét, Josee-t.

Dél-Dakota állam turizmusának reklámarca volt évtizedeken át, 2001-ben az Egyesült Őslakos Nemzetek Szervezetének (United Native Nations Society) első vezetőjévé választották, a bennszülött népeket képviselte világszerte. br>
Utolsó filmszerepe a Neither Wolf Nor Dog című filmben volt, melyet júniusban mutattak be az edinburgh-i filmfesztiválon. "Élete jóval különlegesebb volt, mint azoké, akikről a nagy életrajzok szólnak. Tele örömmel és tragédiával. Bámulatosan gyönyörű férfi volt. Öröm volt nézni a szeme ragyogását, amikor mosolygott" - fogalmazott Steven Lewis Simpson, a film rendezője.

Kopasz Sas temetését július 29-én tartják Sturgisben, majd a hagyományok szerint négynapos virrasztást rendeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.