Fejlődés

Száznyolcvannyolc rendezvény kapott támogatást a Halmos Béla Programból

Az első körben kiírt öt alapprogramra 227 pályázat érkezett, melyből 188-at támogatott a kollégium.

2016.07.25 00:30MTI

Száznyolcvannyolc rendezvény kapott támogatást a Halmos Béla Programból - tájékoztatta a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke pénteken a Veszprémi Utcazene Fesztiválon az MTI-t.

Doncsev András elmondta, hogy a hét elején döntött a Halmos Béla Ideiglenes Kollégium a tavaly decemberben bejelentett Halmos Béla Program 150 millió forintos keretösszegének felosztásáról. Az alelnök kiemelte: az első körben kiírt öt alapprogramra 227 pályázat érkezett, melyből 188-at támogatott a kollégium. Ez kimagasló, 82 százalékos támogatási arányt jelent - tette hozzá.

Az öt alapprogramon belül népzenei képzési programokra, Kárpát-medencei nép- és világzenei programokra, koncertek, koncert sorozatok rendezésére, koreográfiazenék létrehozására, valamint hazai és külhoni rendszeresen működő táncházak és folkklubok programjaira lehetett pályázni. Utóbbi kategóriában 112 pályázatot támogatott a kollégium több mint hetvenmillió forint értékben - közölte az NKA alelnöke. Hozzátette, az üres adathordozói díjak révén az év második felében újabb 150 millió forint értékben lesz lehetőség pályázni a Halmos Béla Programban.

Doncsev András arról is beszélt, hogy a Cseh Tamás Program első alprogramjára, az induló és kezdő zenekarok hang-, illetve képfelvételének elkészítésére augusztus elsején jár le a jelentkezés. Ebben a kategóriában a tervezett keretösszeg 50 millió forint, és legfeljebb kétmillió forint az igényelhető támogatás.

A Cseh Tamás Programban a vidéki klubtámogatási alprogram idén a tavalyi 80 helyett 140 millió forintos keretösszeggel indul el. Ebből mintegy 7-800 koncert megvalósítását támogatja majd a kollégium. Tavaly indult először a határon túli klubtámogató alprogram, ezt 30 millió forintos keretösszeggel hirdették meg és maximum 3 millió forintos támogatásért lehet az NKA-hoz fordulni. A program részeként a magyar könnyűzene nemzetközi megjelenését támogató alprogramra is 30 millió forint áll rendelkezésre.

Az üres adat- és képhordozók jogdíjából 2016-ban 1 milliárd 419 millió 723 ezer forint érkezett az NKA-hoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.