Programajánló

Első alkalommal lesz jelen az SZFE a Művészetek Völgyében

A pénteken kezdődő 10 napos fesztiválon az egyetem saját udvart kapott Taliándörögdön, ahol színész, filmes és rendező szakos hallgatók mutatkoznak be esténként produkcióikkal, napközben drámafoglalkozásokat tartanak.

2016.07.22 03:35MTI

A taliándörögdi művelődési ház udvarán kialakított helyszínen elsősorban szólóestekkel találkozhatnak a látogatók - áll az egyetem MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az első este, pénteken az Alszanak a halak? című előadás látható Prohászka Fanni tolmácsolásában, Szilágyi Bálint rendezésében.

A programban szerepel továbbá a 4. éves bábszínész osztály több produkciója is: Csiby Gergely Egy indián naplója, Horváth Márk Egyszemélyes passiója és Kovács Domokos H.A.N című vizsgamunkája. Látható lesz a bábrendező szakos Szenteczki Zita Közöny című rendezése és Jankovics Anna Világgá mentem című, kortárs magyar költők verseiből összeállított estje is.

Két egymást követő éjjel - július 29-én és 30-án - nézhetik meg a fesztivál résztvevői az Utolsó estém a Földön című darabot, amelyet Horváth János Antal és az előadást rendező Olasz Renátó írt.

Karsai György színháztörténész, az SZFE doktori iskolájának vezetője népszerű beavató színházi sorozata Kortársaink, a görögök címmel szombaton lesz látható az SZFE udvarában. Az Euripidész Élektráját feldolgozó előadást Szilágyi Bálint rendezte, a címszerepet Pálya Pompónia formálja meg.

A fesztivál utolsó napján, július 31-én nagyszabású zenés produkcióval készül az egyetem, amelyet a szomszédos Nemzeti Szín-Tér színpadán valósít meg. A Szabó Sebestyén László színművész irányításával született Adieu Paure Carneval című koncertszínház Miqueu Montanaro zeneszerző dalainak felhasználásával készült. Az előadásban a hallgatók mellett fellép Szűcs Nelli és Pelsőczy Réka is, a zenei vezető Kákonyi Árpád.

Délelőttönként az SZFE színházi neveléssel foglalkozó drámainstruktor szakos hallgatói várják a gyerekeket a SzínMűVeletek összefoglaló cím alatt megvalósuló tematikus drámafoglalkozásokon.

Az Egy kupac kufli a 4-6 éveseknek kínál interaktív, játékos programot, a gyerekek Dániel András meséjébe csöppennek. A Volt egyszer egy. Máté Angi azonos című meséjének felhasználásával a 6-8 éveseket hívja kalandos utazásra. Az Elszabadult indiánok nevű foglalkozás alkalmával a 9-12 éveseket várják. A gyerekeknek játszóházat is szerveznek SzínPalinta néven, a felnőtteknek szól a SzínPro elnevezésű drámafoglalkozás.

Az SZFE dokumentum- és kisjátékfilmjei a BIDF helyszínén kaptak helyet, itt láthatják az érdeklődők a jelenlegi és egykori diákok munkáit. Egy blokkban lesz látható Huszárik Zoltán Játék, Szabó István Koncert és Gaál István Pályamunkások című vizsgarendezése. A programban szerepel a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, amely Reisz Gábor vizsgamunkája volt az egyetemen. Gothár Péter most végzett filmrendező osztályának növendékei is képviseltetik magukat filmjeikkel, de jelen lesznek alkotásaikkal Almási Tamás dokumentumfilm-rendező szakot végzett hallgatói is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.