Méltatás

Gyászol a magyar zenei világ: Somló jelentősége átível a zenészgenerációkon

Somló Tamás évtizedekig a magyar rockzenei élmezőny megkerülhetetlen tagja volt, az Omega és az LGT mellett jelentőset alkotott az Atlas, a Non-Stop és a Kex tagjaként is.

2016.07.19 12:35Pavlovic

Presser Gábor: nagyszerű egyéniség volt

Somló Tamás nagyszerű egyénisége, énekhangja és éneklési stílusa egészen egyedülálló volt - fogalmazott Presser Gábor, az LGT vezetője az MTI-nek a zenész halála kapcsán.

 "1968 lehetett, amikor először találkoztunk, gyakorlatilag váltottuk egymást az Omega együttesben. Tamás akkor indult el az artista pályán, miközben zenélt is. Az Omegában csak néhányszor játszottunk együtt, miután én beléptem, ő éveket töltött külföldön artistaként, aztán összefutottunk az LGT-ben, ennek már 43 éve" - idézte fel Presser Gábor az MTI-nek.

Mint kifejtette, Somló Tamás színpadi jelenléte nagy húzóerőt jelentett a zenekar számára és zenészi képességeit mutatta az is, hogy amikor Frenreisz Károly helyett belépett az LGT-be, néhány hét alatt megtanult basszusgitározni.

A Locomotiv GT utoljára 2013 augusztusában lépett színpadra, az alsóörsi LGT-fesztiválon.

"Nem ismerek olyan embert, aki Tamásra haragudott volna. Életét úgy fejezte be, ahogyan élt: utolsó fellépésére, amely talán egy hónappal ezelőtt lehetett, már nagyon nehezen tudott csak elmenni, de nem mondta le, mert Pécsett egy jótékonysági koncerten játszott beteg gyerekeknek" - mondta Presser Gábor az MTI-nek.

Csatári Bence történész: évtizedekig a magyar rockzenei élmezőny tagja volt

Somló Tamás évtizedekig a magyar rockzenei élmezőny megkerülhetetlen tagja volt, jelentősége átível az egymást követő zenészgenerációkon - fogalmazott az MTI-nek Csatári Bence történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) tudományos munkatársa a keddre virradóra elhunyt zenészre emlékezve.

Hozzáfűzte: Somló Tamás nagyon termékeny szerző volt, nevéhez fűződik többek között a Locomotiv GT Álomarcú lány című nemzedéki himnusza is, amelyet ő maga énekelt. Nem csupán az 1970-es, 1980-as évek könnyűzenei életében töltött be fontos szerepet, a rendszerváltozás után szólókarrierbe kezdett, 1992-ben Geszti Péter kérte fel a Rapülők elnevezésű formációban való közreműködésre, de a mai fiatalabb generáció is szívesen nyúl örökségéhez.

Somló Tamás sok pályatársával ellentétben rendkívül képzett zenész volt, kisgyermekkorától kezdve több hangszeren játszott - hangsúlyozta Csatári Bence, felidézve: artistaként kezdte pályafutását, amely megadta neki az utazás szabadságát a Kádár-rendszer korlátai között is. Emellett kezdett el zenélni az Omegában 1964-ben, amely nagyjából ebben az időszakban lépett a profivá válás útjára.

"Előfordult, hogy fél évig kint volt Nyugaton artistaként, utána pedig félévet itthon játszott az Omegában" - mondta el a kutató. Megjegyezte: Somló Tamás alapvetően szaxofonozott az együttesben, de kevésbé ismert, hogy ő énekelte először az 1967-es Azt mondta az anyukám, valamint a Kádár-rendszer hű lenyomatát adó Azért, mert a faterod góré című Omega-dalt. Utóbbi az első és egyben utolsó magyar pol-beat fesztivál egyik száma volt.

Csatári Bence kiemelte: az Omega és az LGT mellett Somló Tamás jelentőset alkotott az Atlas, a Non-Stop és a Kex tagjaként is, utóbbi a korszak egyetlen "alternatív", underground együttese volt, amelynek örökségét a Hobo Blues Band vitte tovább.

A Non-Stop együttes 1972-ben elindult az egyik országos tehetségkutató versenyen, és noha a zsűri kiejtette őket, mindenképpen be akartak kerülni a televíziós döntőbe. Somló Tamás ötletére ezért 10 ezer közönségszavazásra használt levelezőlapot vásároltak fel. Végül egy másik zenekar lett döntős, hivatalosan jóval kevesebb szavazattal, vagyis a szervezők egyszerűen elcsalták a versenyt - idézte fel Csatári Bence, aki szerint az eset jól példázza a Kádár-rendszer könnyűzenével kapcsolatos politikáját.

Bornai Tibor: őrizte a beatgeneráció érzését

Somló Tamás az egykori, öt évtizeddel ezelőtti nagy beatgeneráció életérzését, levegőjét képviselte az elmúlt években is - mondta Bornai Tibor zenész, dalszerző az MTI-nek a keddre virradóra elhunyt Somló Tamásra emlékezve.

A KFT zenekarból ismert billentyűs-énekes, Bornai Tibor a kilencvenes évek közepétől dolgozott együtt Somló Tamással, több szólólemezén, például az 1997-es Semmi cirqszon vagy a 2000-es Zenecsomagon működött közre dalszerzőként.

"A nálam nyolc-tíz évvel idősebbek a nagy beatgenerációhoz tartoznak. Ennek legfontosabb emberei közé tartozott Somló Tamás, miatta is döntöttem úgy annak idején, hogy magam is színpadra szeretnék állni. Ő az idők során olyan maradt, amilyen a beatgeneráció indulásakor volt, az atombéke-jelvénnyel és a virág szimbólummal" - fogalmazott Bornai Tibor.

Mint felidézte, Somló Tamás zseniálisan énekelt, nagyszerű humora volt és egy csodálatosan lezser ember volt, aki egy vállrándítással viselt el olyasmiket, amibe más belerokkant volna.

"Azért imádtam a közelében lenni, mert sugározta magából a hippikorszak levegőjét, zenéjéből, beszédéből, az élethez való hozzáállásából egyaránt áradt a szabadság. Sohasem mernék olyan magasan és szabadon repülni, mint ahogyan ő csinálta" - hangsúlyozta Bornai Tibor.

Elmondta, hogy amikor együtt dolgoztak, mindig úgy érezte, a nála néhány évvel idősebb Somló Tamás vigyáz rá, gondoskodik róla, gondol rá. "Nem egyenrangú félként éltem meg ezeket a munkákat, hanem úgy, mintha a bátyám lett volna. Mindig hívott vendégnek, amikor koncertezett, legutóbb áprilisban telefonált egy júniusi fellépés miatt. Az Urániában lett volna, de sajnos az már elmaradt.

Somló Tamást keddre virradóra, 68 éves korában, hosszan tartó betegég után érte a halál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.