Programajánló

Kocsis Zoltán tart előadást Bartók vonósnégyeseiről a Fesztiválakadémián

Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester avatja be a közönséget Bartók Béla vonósnégyeseibe a Kelemen Quartet közreműködésével a Fesztiválakadémián július 22-én a budapesti Zeneakadémián.

2016.07.10 00:30MTI

Kocsis Zoltán zongoristaként, karmesterként és filológusként egyaránt páratlan alapossággal, kívülről-belülről ismeri Bartók műveit. A vonósnégyesekről tartott előadásához a zenei részleteket a Kelemen Quartet szólaltatja meg, a közönség pedig kérdezhet a művészektől, közelebb kerülhet a művekhez, a szerzőhöz és az előadókhoz - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kamarazene Bartókot egész életén át elkísérte, hiszen I. vonósnégyese korai alkotóperiódusában, 1909-ben keletkezett, az 1939-es VI. kvartett pedig a Magyarországon írott utolsó műve. A hat vonósnégyes az életmű fontos szeletét képezi, számos művész és kutató Beethoven kései kvartettjeinek folytatását látja bennük. A műveket a világ vezető vonósnégyesei tűzik koncertműsorukra és rögzítik lemezre mind a mai napig.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár által szervezett Fesztiválakadémia Budapest négynapos programja július 21-én mesterkurzusokkal kezdődik, a koncertprogram 22-én indul. Az esti nagytermi hangversenyek mellett minden délben meglepetés-koncertek, délután pedig interaktív zenei témájú előadások várják a közönséget.

A rendezvény egyik különlegessége, hogy a mesterkurzusokba a közönség is betekinthet előzetes regisztráció alapján. A fesztiválon fellépő világhírű művészek pedig egyedülálló módon a növendékekkel együtt próbálnak és lépnek fel egy-egy tétel erejéig a Solti-teremben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.