1984-ben történt

Dokumentumfilm készül a Los Angeles-i olimpián egymásnak ütköző két futóról

Dokumentumfilm készül az 1984-es Los Angeles-i olimpia 3000 méteres döntőjén egymásnak ütköző két futóról, Zola Buddról és Mary Deckerről, akik a forgatáson találkoztak először a híres incidens után.

2016.06.30 06:30MTI

Az olimpiai döntőben Decker amerikai színekben futott, nagy győzelmi esélyekkel, ám a briteket képviselő Budd-dal összeütközve elesett, megsérült, fel kellett adnia a versenyt.

A mezítlábas futásáról híres, akkor 17 éves, dél-afrikai születésű Budd szintén esélyes volt, Decker esése után azonban a dühös, fújjoló tömeg előtt lassulni kezdett, végül nem ő nyert.

Decker az ütközéstől a gyepre esett, csípője megsérült, könnyek közt hagyta el a pályát.

Budd nevére már az 1984-es Los Angeles-i olimpia előtt felfigyeltek, amikor ugyanabban az évben, a világjátékok előtt elég gyorsan megkapta a brit állampolgárságot, dél-afrikaiként ugyanis nem indulhatott volna, mert az ország faji megkülönbeztetésen alapuló politikája miatt 1990-ig ki volt zárva a világversenyekből.

A dokumentumfilmben az archív felvételek mellett interjút készítettek a futókkal és mindazokkal, akik információkkal szolgálhatnak a versenyről és az azt megelőző eseményekről - adta hírül a BBC News.

"Tudtam, hogy a film olyan fekete dobozt fog kinyitni ki a fejemben, ami a döntő napja óta zárva volt. Úgy éreztem, most jött el az idő" - mondta Budd.

Decker annyit tett hozzá, hogy még mindig naponta eszébe jut az a nap. "A film forgatása katartikus hatású volt" - vélte az amerikai futó.

A másfél órás dokumentumfilmet július 29-én sugározza a Sky Atlantic.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.