Programajánló

A Fesztiválakadémia két vendégművésze is verseng a Gramophone év művésze címéért

A világ egyik legrangosabb klasszikus zenei elismerésének számító Gramophone-díjak különleges kategóriájában, amelyről a közönség dönt, július végéig lehet szavazni.

2016.06.29 01:30MTI

A Fesztiválakadémia Budapest két vendégművésze, Vilde Frang norvég és Alina Ibragimova baskír-orosz hegedűművész is szerepel azon a tízes listán, amelyről kikerül majd a Gramophone tekintélyes brit komolyzenei magazin Artist of the Year (Az év művésze) díjának nyertese - közölte a Fesztiválakadémia kedden az MTI-vel.

A világ egyik legrangosabb klasszikus zenei elismerésének számító Gramophone-díjak különleges kategóriájában, amelyről a közönség dönt, július végéig lehet szavazni a Gramophone honlapján. A két hegedűművész a zenei élet olyan képviselőivel versenyez a címért, mint Antonio Pappano karmester-zongoraművész, Andris Nelsons karmester vagy Jonas Kaufmann operaénekes.

A Fesztiválakadémia közleménye szerint Vilde Frang és Alina Ibragimova is a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által életre hívott új kamarazenei fesztivál keretében látogat el legközelebb Budapestre július 21. és 24. között.

Vilde Frang tízévesen debütált, mára pedig a koncerttermek egyik legkeresettebb ifjú hegedűművésze. Játékát finom hangzás és virtuozitás jellemzi. Számos elismerés mellett 2012-ben neki ítélték a Credit Suisse Ifjú Művészek Díját. Vilde Frang egy 1864-es Jean-Baptiste Vuillaume-hegedűn játszik. A művész a Fesztiválakadémia több koncertjén, köztük a nyitókoncerten is fellép.

Alina Ibragimova négyévesen kezdett hegedülni, egy évvel később a Moszkvai Állami Gnyeszin Intézet tanulója volt, 1996-ban a Yehudi Menuhin Iskolában folytatta tanulmányait, majd a londoni Royal College of Music növendéke lett. 1999-ben a Királyi Filharmóniai Társaság Emily Anderson-díjának legfiatalabb nyertese lett, 2002-ben pedig elnyerte a Londoni Szimfonikus Zenekar Zenei Ösztöndíját. Kamarazenészként a Chiaroscuro vonósnégyes egyik alapító tagja. Ibragimova egy 1738-as Guarnerin játszik. A művész több koncerten - köztük a nyitókoncerten - is fellép, emellett nyilvános mesterkurzust tart.

Az 1923-ban alapított Gramophone magazin díjait 1977 óta adják át. A Fesztiválakadémia Budapest idei művészei közül 2013-ban Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás közös Bartók-lemeze elnyerte a kamarazenei kategóriában Az év felvétele díjat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.