Filmsorozat

Ez lesz a Trónok harcával a Brexit után

A népszerű tévésorozatot, amelyet részben Észak-Írországban forgatnak, nem érinti a britek döntése, hogy kilépnek az Európai Unióból.

2016.06.26 21:30MTI

A népszerű Trónok harca tévésorozatot, amelyet részben Észak-Írországban forgatnak, nem érinti a britek döntése, hogy kilépnek az Európai Unióból - közölte a hétvégén a szériát gyártó HBO, amely a bejelentéssel azoknak a spekulációknak akart elébe menni, hogy a drága produkció uniós forrásokat veszíthet el.

A britek csütörtökön népszavazáson döntöttek az Európai Unióból való kilépésről, ami számos, egyelőre még kiszámíthatatlan következménnyel járhat a világ ötödik legnagyobb gazdasági hatalmának tartott Nagy-Britanniára nézve.

A Brexit a hollywoodi filmstúdiókat és kábeltévéket is elbizonytalaníthatja: kérdésessé válik, hogy vajon megéri-e nekik továbbra is Nagy-Britanniában forgatni, részben azért, mert az ország nem jut majd hozzá többé uniós támogatásokhoz.

Az HBO megerősítette, hogy a Trónok harca ugyan a kezdeti évadokban kapott támogatást az Európai Unió regionális fejlesztési alapjától, ám az utóbbi évadokra ez a forrás már elapadt. A csatorna közleményében leszögezte, hogy az uniós referendum szerintük nem befolyásolja majd a Trónok harca produkcióját.

Az HBO legnézettebb sorozata folyamatosan kapja a támogatást az Egyesült Királyságtól, beleértve az észak-írországi filmes és televíziós szervezetet (Northen Ireland Screen, NIS), amely kormányzati forrásokból segíti a helyi üzleti vállalkozásokat.

Az NIS pénteki közleménye szerint a szervezet nem használ fel európai uniós forrásokat. Az észak-írországi szavazók egyébként többségben az unióban maradás mellett szavaztak.

Az Emmy-díjas Trónok harca George R. R. Martin regényfolyama nyomán készül. A sorozat jelenleg a hatodik évadánál tart, az Entertainment Weekly szerint epizódonként tízmillió dollárt (2,8 milliárd forintot) fordítanak a gyártására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.