Programajánló

Az ókori Pompejit bemutató kiállítás nyílt Szegeden

Szombathelyről, Aquincumból és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött tárgyak segítségével mutatják be a kor gasztronómiáját, a gladiátorok világát és a római kori erotikáját, valamint az egykori Pannónia provincia mindennapjait.

2016.06.25 21:30MTI
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az ókori Pompejit - a legjobb állapotban fennmaradt római kori várost - bemutató kiállítás nyílt Szegeden pénteken, a többségében a nápolyi régészeti múzeumból származó anyag korábban még soha nem volt látható Magyarországon.

Botka László (MSZP) polgármester a megnyitón emlékeztetett, hogy a Móra-múzeum több nagy volumenű, országos érdeklődésre számot tartó tárlatot szervezett az elmúlt években, mint a Dalí-, Csontváry-, Munkácsy- vagy a látogatórekordot hozó egyiptomi kiállítás.

A politikus úgy fogalmazott, ha folytatódik a korábbi tendencia, a Pompeji-kiállítást akár 200 ezer érdeklődő is láthatja.

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, a tárlat előkészítése csaknem két és fél évig tartott. A kiállítás építése az év elején kezdődött el, a munkát - minimális külső segítség igénybevételével - a múzeum saját szakemberei végezték el.

A közgyűjtemény névadója, Móra Ferenc csaknem száz éve, 1919-ben írt arról egy újságcikkben, hogy egyszer majd el kell hozni a szegedi múzeumba Pompeji köveit - mondta a régész, hozzátéve: most sikerült ezt az álmot valóra váltani.

A Szegeden három helyszínen december végéig látható kiállításra 120 műtárgy érkezett a nápolyi régészeti múzeumból, köztük több nagyméretű szobor és falfestmény, bronz használati tárgyak és kerámiák. A Móra Ferenc Múzeum központi épületében a látogatók megismerhetik az ókori város központját, a fórumot, a korabeli házak berendezését, a rómaiak életében fontos szerepet betöltő kertkultúrát. Az érdeklődők képet kaphatnak arról, miként pusztította el 79-ben a Vezúv kitörése a települést és hogyan őrizte meg emlékét a vulkáni hamu és kőtörmelék.

A Fekete házban az ókori Pompejiből és Szombathelyről, Aquincumból és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött tárgyak segítségével mutatják be a kor gasztronómiáját, a gladiátorok világát és a római kori erotikáját, valamint az egykori Pannónia provincia mindennapjait. A Kass Galériában pompeji és ókori római témájú festményeket, grafikákat állítanak ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.