Programajánló

Múzeumok éjszakája - Jurtaépítés, raktártúra is lesz Somogyban

Jurtaépítést láthatnak, raktártúrán vehetnek részt és a szerelmi bájital készítésének titkait is megismerhetik az érdeklődők szombaton Somogy megyében, a Múzeumok éjszakája programsorozat keretében.

2016.06.25 04:30MTI

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az intézmény előtt már pénteken délután jurtaépítés kezdődik, a munkálatokat másnap is meg lehet tekinteni.

Ugyanott szombaton az Egy sváb fonóban című hagyományőrző programra, honfoglalás-kori kézműves játszóházba, állatsimogatóra, városnéző túrára várják a vendégeket.

A múzeum épületében papírtörténeti kiállítást rendeztek be, és gyermekeknek, majd felnőtteknek szóló ismeretterjesztő előadást tartanak az éjszakai állathangokról Fülelj! címmel.

Tárlatvezetéssel tekinthető meg az intézmény néprajzi, régészeti, természettudományi kiállítása, valamint a Rippl-Rónai Ödön-gyűjtemény. A hallássérülteknek jelbeszédes tárlatvezetést tartanak.

A Vigasságok terén képeket lehet festeni a Paintcoctail program szervezőinek irányításával, majd középkori hagyományőrző és fazekas játszóházra kerül sor. Az esti Dudamese a gyermekeknek, a Hát, Te betyár? zenés műsor pedig a felnőtteknek szól, a múzeumi események sorát tűzugrás zárja.

A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára levéltár-történeti előadásoknak ad otthont, de ezek mellett időszakos kiállításaira és a 18 órától a Rippl-Rónai Múzeum elől induló raktártúrájára is várja a látogatókat. A különleges esemény résztvevői bejárhatják az egész levéltári komplexumot, miközben eddig kevesek által látott dokumentumokba is betekinthetnek.

A Kaposvártól nyolc kilométerre található Szennai Skanzen vendégei délután a fafaragással, a gyapjúfeldolgozással, a népi játékokkal ismerkedhetnek, valamint óriásbútorokat láthatnak, este pedig a különleges fényfestéssel díszített épületeknél elleshetik a szerelmi bájital és amulett, továbbá a varázserővel bíró gyógynövénykoszorú készítésének titkát.

A magyar parasztság szerelmi életéről szóló zseblámpás tárlatvezetés, óriásbábos előadás, irodalmi est, világzenei koncert, éjszakai árnyjáték, tűzugrás, s egyebek mellett táncház is várja az érdeklődőket.

Siófokon 23 óráig látogatható a Kálmán Imre Emlékház és Fekti Vera festőművész időszaki kiállítása. Az intézményben Kálmán Imre-melódiák csendülnek fel, a gyermekeknek különböző játékokat, kézműves foglalkozásokat szerveznek.

Fonyódon a természetvédelmi és helytörténeti gyűjtemény épületében Lencsés Ida textilművész alkotásaiból nyílik kiállítás, a vendégeket emellett gyógynövény-bemutatóra, este pedig Szent Iván-éji vigadalomra várják, ahol tűzgyújtással, népdalokkal, néptánccal, népszokások felelevenítésével és tűzugrással fejeződik be a Múzeumok éjszakája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.