Múzeumok éjszakája

Kincsek, kalandok, koponyák, kutyatáncoltatás Nagykanizsán

A népvándorlás kori germánok, illetve az olimpia éve kapcsán a sport és a szamba áll a középpontjában a Múzeumok éjszakája idén négy helyszínen zajló nagykanizsai programjainak.

2016.06.17 01:30MTI

Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója kifejtette: a Kincsek - kalandok - koponyák címet viselő, ezúttal is ingyenes programsorozat keretében időszaki kiállításként nyílik meg június 25-én éjjel a germánokat bemutató tárlat. Ez a Vas megyei Szelestén feltárt, több mint száz sírt magában foglaló, a 6. századból származó langobárd temető leleteit és ezen keresztül a germánok szokásait, életét tárja a látogatók elé. A kiállítás a modern régészeti eszközökről is szól, a látogatók az archeozoológia - vagyis állattani régészet - és a restaurálás titkaiba is bepillantást nyerhetnek, de a Károly Róbert Hagyományőrző és Kulturális Egyesület jóvoltából a germánok is "megelevenednek".

Az igazgató hozzátette: érdekességük a kiállított leleteknek, hogy a gazdag férfiak mellé a mai agarakhoz hasonlító kutyákat is temettek, ezért az Országos Agarász Egyesület jóvoltából négylábúak is részt vesznek a múzeumi éjszakán, sőt dog dancing, vagyis kutyatánc is szerepel a programok közt. Éjfél után pedig zseblámpás barangolásra is mód nyílik a Thúry György Múzeumban, ahol a tárgyak, a sírok és a holtak "életre kelnek".

A Képzőművészetek Házában a Múltbéli arcok címet viselő, arcrekonstrukciós kiállítás, továbbá a Sass Brunner- és a Z. Soós- gyűjtemény aktuális tárlata is nyitva áll, a Magyar Plakát Házban pedig Nagykanizsa és a németországi Puccheim képző- és iparművészeinek közös bemutatóját tekinthetik meg a látogatók.

Az olimpia, a tánc mint sport, és a helyszín, Rio de Janeiro adta az ötletet, hogy az Eraklin Táncklub Egyesület a sport és a szamba köré szervezi a Képzőművészetek Házában tartandó programjait. Lekszikov Csaba, az egyesület elnöke azt mondta: a Copacabanát megidézve homokos, pálmafás plázst alakítanak ki, Brazília madaraiból rendeznek kiállítást, de foci, csocsó és gombfoci is a látogatók rendelkezésére áll, és persze szambaoktatásra is lehet majd jelentkezni.

Idén először kapcsolódik be a Múzeumok éjszakája programjaiba a Netta Pannonia Környezetvédelmi Kft., amelynek telephelyén - a középkori várkastély helyén - tavaly alakították ki az egykori Kanizsa nevezetes várát bemutató állandó kiállítást. Horváth Balázs ügyvezető arról számolt be, hogy ezen az éjszakán török kori kézműves foglalkozások és hastáncbemutató kínál kikapcsolódást, és az érdeklődök a cég buszaival ingyen közlekedhetnek a négy rendezvényhelyszín között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.