Programajánló

Bringológia - Megnyílt az Iparművészeti Múzeum kerékpáros kiállítása

Tizenkét ország legfrissebb kerékpáros design innovációit mutatja be és állítja párhuzamba korábbi formatervezési megoldásokkal az Iparművészeti Múzeumban (IMM) csütörtökön megnyílt, Bringológia című tárlat.

2016.06.16 23:30MTI
MTI/Marjai János

Nem kerékpárokról nyílt kiállítás, hanem a kerékpározásról - hangsúlyozta a megnyitón Cselovszki Zoltán, az IMM főigazgatója.

A Közlekedési Múzeumot (KM) vezető Vitézy Dávid hozzátette: a két intézmény együttműködésében létrejött tárlat a Kultúrgorilla csapatának válogatásában a jövő innovációit vonultatja fel a KM gyűjteményének darabjai mellett.

Szokatlan egy ilyen kiállítás, pedig a design és a közlekedés egyáltalán nincsenek távol - emlékeztetett, hozzátéve: a jó design azon múlik, hogy a felhasználó mennyire találja meg az összhangot az eszközzel.

MTI/Marjai János

Vitézy Dávid felidézte, hogy a világ nagyvárosaiban óriási társadalmi változás ment végbe az utóbbi évtizedekben, Budapesten például 1990 óta megtizenegyszereződött a kerékpározók száma. Mint minden ilyen társadalmi folyamatra, reagált a design is: rengeteg olyan használati tárgy jelent meg, amely a kerékpározáshoz kötődik - jegyezte meg.

A Közlekedési Múzeum főigazgatója szerint a kiállítás új szemléletet mutat az intézmény részéről is: a közlekedési múzeumoknak ugyanis a 21. században nemcsak az a feladatuk, hogy a múltat bemutassák, hanem a jövőre vonatkozó kérdéseket is fel kell vetniük.

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos szintén emlékeztetett arra, hogy a kerékpározás hihetetlen robbanáson ment keresztül Budapesten. Ebben elmondása szerint Vitézy Dávidnak nagy szerepe volt.

MTI/Marjai János

A jövő Budapestjének életében azonban a kerékpározás a mainál is sokkal nagyobb szerepet tölt majd be - hangsúlyozta Révész Máriusz a november 27-ig nyitva tartó kiállítás megnyitóján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.