Elismerés

Magyar kitüntetést kapott Frank London amerikai zenész

Az 1958-as születésű Grammy-díjas trombitás, zongorista, zeneszerző New Yorkban él, és immár csaknem harminc esztendeje szoros kapcsolatban áll a magyar zenei élet képviselőivel.

2016.06.11 02:26MTI

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át Frank London amerikai zeneművésznek csütörtökön Washingtonban Szemerkényi Réka nagykövet. Az ünnepségen részt vettek a neves és Magyarországon is elismert művész barátai is.

Az 1958-as születésű Grammy-díjas trombitás, zongorista, zeneszerző New Yorkban él, és immár csaknem harminc esztendeje szoros kapcsolatban áll a magyar zenei élet képviselőivel is, rendszeres vendége magyarországi zenei rendezvényeknek, fesztiváloknak. Híressé vált Glass House nevű projektje, az a zenekara, amelynek célja, hogy megőrizze és felélénkítse a magyarországi zsidó zenei örökséget.

A projektet a Balassi Intézet indította, ám az ő érdeme, hogy a csapat működő együttessé vált, s az öt New York-i és három magyarországi zenészből álló együttes Budapesttől Koppenhágán és Párizson át amerikai városokig sokhelyütt rendszeresen fellép.

Frank London közép-európai szülők gyermekeként született, és a nyolcvanas évek közepe óta jegyzett művész. Eleinte dzsesszt játszott, később felfedezte a haszid zenei hagyományokat, amelyeket pszichedelikus és kortárs zenei vonulatokkal ötvözött. A Hasidic New Wave alapítója, a Klezmatics zenekar hozta meg számára a világhírt. Ma a világzene egyik meghatározó alakjaként ünneplik őt.

A kitüntetése tiszteletére rendezett ünnepségen az MTI-nek elmondta, hogy szoros a kapcsolata magyar művészekkel, elbűvöli őt a magyar főváros gazdag kulturális élete és a magyar vidék különleges zenei hagyományai, s általában a magyar zene összetettsége. Ahogyan fogalmazott: inspirálja őt a magyar muzsika. Kiváltképpen kedveli a táncházmozgalmat, rendszeres vendége a pezsgő magyar kulturális életnek. A művész név szerint megemlítette a Muzsikás együttest, valamint Forgács Péterhez fűződő művészi kapcsolatait.

Új munkáiról elmondta: Salomé-adaptációt készített, és napokon belül bemutatják Shakespeare A velencei kalmár című darabjából írt operáját az olaszországi Velencében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.