Dzsessz

A Lukács-Harland-Grenadier Trio az Opus Jazz Clubban

Új formációval jelentkezik Lukács Miklós. A kiváló cimbalomművész két amerikai dzsesszzenésszel, Eric Harland dobossal és Larry Grenadier bőgőssel alkotott triójával játszik június 4-én szombaton a főváros Opus Jazz Club színpadán.

2016.06.03 04:30MTI

Lukács Miklós napjaink egyik legjelentősebb hazai zenészegyénisége. Miközben több együttes (Dresch Quartet, Tóth Viktor Arura Trió, Balogh Kálmán-Lukács Miklós duó) zenei arculatának kialakításában játszik meghatározó szerepet, néhány éve saját trióját is vezeti: a Baló Györggyel és Orbán Györggyel megalakított Cimbiózis nemrég jelentette meg második lemezét - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Ezúttal új formációval jelentkezik az Opus színpadán: a két kiemelkedő amerikai muzsikussal, Eric Harland dobossal és Larry Grenadier bőgőssel alkotott nemzetközi trióval a június 4-i koncertet megelőző napokban egy lemez anyagát veszi fel a Budapest Music Center stúdiójában, amely a közeljövőben jelenik meg a BMC Records gondozásában.

"Régóta szerettem volna Larryvel és Eric-kel valami közös produkcióba kezdeni. Mindkét zenésszel Charles Lloyd révén ismerkedtem meg, a Wild Man Dance Project előadásain Eric-kel már három éve együtt dolgozom. A repertoár néhány régi kompozícióm mellett vadonatúj műveimet fogja tartalmazni, amelyeket kifejezetten erre az új produkcióra komponáltam" - mondta Lukács Miklós az új projekt kapcsán.

A 37 éves, többszörös Grammy-jelölt Eric Harland generációjának egyik legkeresettebb dobosa, több mint kétszáz felvételen működött közre. Játszott együtt Betty Carterrel, Joe Hendersonnal, MyCoy Tynerrel, Michael Breckerrel, Terence Blancharddal, Branford és Wynton Marsalisszal, Wayne Shorterrel, Savion Gloverrel vagy Bill Cosbyval, a fiatal feltörekvő művészek közül Esperanza Spaldinggal, Jane Monheittel, Taylor Eigstivel, Julian Lage-dzsel, Stacie Orricóval.

Larry Grenadier a kortárs dzsessz egyik legelismertebb bőgőse. Az elmúlt három évtizedben a műfaj leginvenciózusabb és legbefolyásosabb művészeivel működött együtt. Azonnal felismerhető hangja, érzékenysége, képzelőereje és kreatív kíváncsisága révén. Jellegzetes bőgőjátéka a zongorista Brad Mehldau és a gitáros Pat Metheny zenekarainak sokáig volt meghatározó eleme, emellett Paul Motian, Charles Lloyd, Enrico Rava, Danilo Perez, Chris Potter, Joshua Redman vagy Kurt Rosenwinkel is szerepelt zenésztársai között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.