Programajánló

Színes programok a nemzeti összetartozás hetén

Szakmai konferencia, kerekasztal-beszélgetések és számos kulturális program várja az érdeklődőket a nemzeti összetartozás hetén, hétfőtől szombatig a budapesti Magyarság Házában.

2016.05.28 21:30MTI

A nemzetpolitikai államtitkárság MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint hétfőn A megmaradás útjai - helyzetkép a külhoni magyarságról címmel rendez konferenciát a Nemzetpolitikai Kutatóintézet. Este a Trianon-filmek sorában Gulyás Gyula - Gulyás János: Magyarok és az első világháború I-II. című alkotását vetítik, és A magyarok Istene címmel Pitti Katalin estjét hallgathatják meg az érdeklődők.

Kedden Nyolcszemközt a kultúráról címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést, amelyen részt vesz Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. Este Gulyás Gyula - Gulyás János: Magyarok és az első világháború III-IV. című alkotását vetítik, s Psalmus Hungaricus című estjével Meister Éva lép fel.

Szerdán Gaál János múzeumi főrestaurátor Őrhegy és lármafa című kiállítása nyílik meg, és Koltay Gábor: Trianon című alkotása lesz látható. Este Kassa, a szerelem városa című előadását játssza a kassai Thália Színház.

Csütörtökön a Nyolcszemközt a kultúráról című rendezvényen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Gergely Papp Adrianna és Sándor Krisztina beszélget. Az este programjában szerepel a Magyar költészet a Kárpát-medencében című beszélgetés Takaró Mihállyal és Dörner Györggyel. Szintén e napon este az Ismerős Arcok ad koncertet a Szentháromság téren.

Pénteken a Trianon a 21. században című program várja a látogatókat Szakály Sándor, Stefano Bottoni, Révész Tamás és Salamon Konrád részvételével, este pedig Halottak napjától Virágvasárnapig címmel a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház előadása látható.

Szombaton egész nap játszóház várja a gyerekeket, délután táncház lesz a Szentháromság téren, ahol moldvai és gyimesi táncokat tanítanak. Este Szakály István: A Trianon szindróma című művét vetítik, majd Összetartozunk mottóval gálaműsort tartanak, amelyen fellép a Bonyhádi Székelykör Kórusa, a BorzsaVári népi zenekar (Kárpátalja), Csizmadia Anna (Vajdaság), Fábián Éva, a Kikelet verséneklő együttes (Kárpátalja), a Muravidéki Nótázók, Pál Péter (Muravidék), Petrás Mária, Szvorák Katalin, Vaszi Levente és tanítványai, Vrencsán Anita és a Kosteleki Zenekar (Gyimes). Az est műsorvezetője Berecz István lesz.

A hét programjaihoz kapcsolódva a Mi, magyarok állandó kiállítás tárlatvezetéssel lesz több alkalommal látogatható, és rendhagyó órákat is tartanak csillagász és űrkutató, biológus, nyelvész, irodalomtörténész részvételével.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

A trianoni békediktátum kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a szerződést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.