Programajánló

A Cervantes-emlékév jegyében zajlik a 75. Madridi Könyvfesztivál

A Cervantes-emlékév jegyében zajlik a pénteken megnyílt 75. Madridi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége ebben az évben Franciaország; a standok kínálatában több magyar szerző műve is megtalálható.

2016.05.28 06:33MTI

A spanyol főváros legnagyobb és leghíresebb közparkját, a Retirót május végén minden évben több száz fehér bódé lepi el, amelyekben egyaránt helyet kapnak a nagy, neves kiadók és a kicsi, tematikus könyvesboltok.

Ebben az évben 367 standon 479 kiállító mutatja be könyvkínálatát. A slágerkönyvek között szerepel például a Nobel-díjas perui író, Mario Vargas Llosa márciusban megjelent legújabb regénye és a Pulitzer-díjas amerikai szerző, Anthony Doerr legfrissebb műve.

A spanyol irodalom legjelentősebb éves eseményén a kiadók felvonultatják legnépszerűbb szerzőiket, akikkel személyesen lehet találkozni, beszélgetni, dedikációt kérni.

A fesztivál is kiveszi részét a Cervantes-emlékévből, amelyet Miguel de Cervantes, a Don Quijote világhírű írója halálának 400. évfordulója alkalmából hirdettek meg Spanyolországban. Sok kiállító készült külön erre az alkalomra szánt kiadványokkal: tanulmánykötetekkel, életrajzi írásokkal Cervantesről, a kóborlovag történetét feldolgozták meseváltozatban a gyerekeknek és szórakoztató képregényformában is. Emellett pódiumbeszélgetéseket is rendeznek a spanyol irodalom ikonikus alakjáról.

A díszvendég Franciaország minden korábbinál jelentősebb irodalmi kínálattal van jelen a fesztiválon, több híres írójuk pedig személyesen is megjelenik, mint például Amin Maalouf, Marc Levy vagy Régis Debray. A madridi Francia Intézet mintegy félszáz programot, előadást, beszélgetést szervez a francia irodalomról, nyelvről és filozófiáról.

Az óriási könyvkínálatban magyar szerzők művei is felbukkannak, Márai Sándor írásait néhány standon a leginkább szem előtt lévő könyvek között kínálják. A Salamanca kiadó pultjánál az eladók azt mondták: Márai a legismertebb magyar író spanyol nyelvterületen, náluk mindig sokan keresik, és a fesztiválra mintegy tucatnyi könyvéből hoztak példányokat.

Arra számítanak, hogy a legnagyobb sikere a Magyarországon 2013-ban megjelent, Hallgatni akartam című könyvnek lesz, amely az Egy polgár vallomásai sorozat idáig hagyatékban maradt, kiadatlan része. Spanyol nyelven most kezdik forgalmazni, a fesztiválon igazi újdonságnak számít.

Márai mellett például Bánffy Miklós és Földényi László egy-egy írását is a pultra tették a kiállítók.

A látogatók nemcsak azért szeretik a fesztivált, mert egy helyen tanulmányozhatják ez éves irodalmi felhozatalt, és találkozhatnak kedvenc szerzőikkel, hanem mert ilyenkor jelentős kedvezményekkel juthatnak hozzá a kiadványokhoz.

A spanyol olvasási szokásokról legutóbb publikált hivatalos, állami felmérés szerint tízből hatan töltik szabadidejüket olvasással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.