Programajánló

Audiovizuális művészeti seregszemlét rendeznek Budapesten

Riders on the Mall (ROM) címmel audiovizuális művészeti- és kísérleti technológiai seregszemlének ad otthont péntektől vasárnapig Budapesten a Művelődési Szint (Müszi).

2016.05.26 22:25MTI

A Müszi által szervezett fesztivál a kortárs művészet és tudomány azon határterületeit mutatja be, ahol a felhasználó egyben alkotó is lehet. A háromnapos eseménysorozat alatt kiderül többek között, hogyan lehet tablettel videoelemekkel átszőtt zenei bemutatókat létrehozni (video jockey - VJ), szívveréssel audiovizuális tartalmat vezérelni, vagy átváltoztatni egy épülethomlokzatot néhány digitális eszközzel (mapping). A rendezvényen mintegy 90 alkotó, 25 VJ csapat 20 projektor és 15 diavetítő segítségével tágíthatja a közönség vizuális észleléseink határait - közölték a szervezők az MTI-vel.

Pénteken mások mellett Bordos László Zsolt fényművész, a rendezvény fővédnöke a mapping kialakulásáról, míg Kömlődi Ferenc jövőkutató, a mesterséges intelligencia és a képi adatbányászat kapcsolatáról tart előadást, a workshop térben pedig az arc mimikájával történő képi vezérlés elméleti és gyakorlati oldalával lesz lehetőség megismerkedni.

Szombaton Vicsek Viktor, Kovács Ivó és Bordos László Zsolt workshopján a video mappinget tanulhatják meg a résztvevők, az előadótérben pedig Vidnyánszky Zoltán agykutató osztja meg tapasztalatait az aktív látás kutatás helyzetéről, és módszertani eredményeiről. Rajta kívül pszichológus, fizikus, képzőművész és dizájner szakember tart előadást a fény, a látvány, az optika, az animáció és az észlelés különböző aspektusairól.

Mindkét napon folyamatos programként számos magyar alkotócsapat mellett osztrák, mexikói és lengyel művészek installációi lesznek láthatók, amelyek az audiovizualitás, az ember és a technológia kapcsolatát boncolgatják.

Esténként videoelemekkel fűszerezett koncertekre várják az érdeklődőket, akik mások mellett a Don't Eat Group 10 éves jubileumi performanszán is részt vehetnek.

A rendezvény kurátora Sztojánovits Andrea VJ és médiaművész, valamint Paksi Endre Lehel művészettörténész.

A ROM tagja az AVnode nemzetközi hálózatnak, amelynek célja az audiovizuális művészetek nemzetközi kapcsolatainak, közönségbázisának építése, audiovizuális alkotások terjesztése és népszerűsítése. Tavaly 13 különböző országból származó tagszervezet közös projektjeként indult, amelynek keretében a következő években folyamatosan bővülő platform és adatbázis jön létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.