Programajánló

Capa-nagydíj - Fátyol Viola, Ficsór Zsolt és Timár Sára Erzsébet az idei jelölt

A díj alkalmat ad a fotográfia lehetőségeiről, a magyar társadalomban és kultúrában betöltött szerepéről való gondolkodásra.

2016.05.26 06:30MTI

Fátyol Viola Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél; Ficsór Zsolt Soroksár; valamint Timár Sára Erzsébet Kultúrház című projektjét díjazta 500 ezer forintos ösztöndíjjal a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj zsűrije, amely a három jelölt közül októberben hirdeti ki az elismerés 2016-os nyertesét.

A díj alkalmat ad a fotográfia lehetőségeiről, a magyar társadalomban és kultúrában betöltött szerepéről való gondolkodásra - hangsúlyozta a Robert Capa halálának 62. évfordulóján, szerdán megrendezett eredményhirdetésen Horányi Attila, a zsűri elnöke, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense.

Tímár Sára Erzsébet, a három ösztöndíjas egyike átveszi Kőrösi Orsolyától, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatójától az elismerést - MTI Fotó: Kallos Bea

Hozzáfűzte: a Krzysztof Candrowiczot, a lódzi Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatóját és a Hamburgi Fotográfiai Triennálé művészeti vezetőjét, Oltai Kata művészettörténészt, Marina Paulenkát, az Organ Vida Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatóját, valamint Clément Saccomanit, a NOOR fotóügynökség vezetőjét tömörítő szakmai zsűri minden esetben egyetértésben hozta meg döntését.

Krzysztof Candrowicz Timár Sára Erzsébet pályaművét méltatva kiemelte: a magyar fotográfus a kultúrházak állapotának ábrázolásával hiperrealista stílusban kommentálja az aktuális gazdasági, társadalmi és politikai helyzetet.

A fotózás lényege a történetmesélés, mert az embereket a történeteik révén lehet leginkább megismerni, ha pedig ismerjük az embereket, jobb hellyé tehetjük a világot, türelmesebbé és félelemtől mentesebbé a társadalmat - fogalmazott Clément Saccomani Fátyol Viola nőket ábrázoló projektéről szólva.

Ficsór Zsolt Soroksár című pályaművét Oltai Kata értékelte, aki elmondta: a zsűri egyöntetűen döntött a rendkívül fiatal fotós humortól és iróniától sem mentes, finom társadalomkritikát megfogalmazó projektjének díjazása mellett.

A zsűri a három ösztöndíjason túl idén három további pályaművet, Bácsi Róbert László Szabadság, Kasza Gábor Entre deux mers (Két tenger között) és Puklus Péter Egy harcos epikus szerelmi története című sorozatát is méltatta szerda este. Marina Paulenka úgy fogalmazott: a három projekt fontos kortárs problémákat, köztük a szabadság és a civilizációból való menekülés kérdését feszegeti.

Az ötmillió forint összdíjazású díjat a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismerésére alapította a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 2014-ben.

A zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisuk alapján folytatják a már megkezdett munkát, és erről beszámolnak a zsűrinek. Ezek után, a pályázat második szakaszában a zsűri a három ösztöndíjas közül kiválasztja a nagydíjast, aki az elismeréssel együtt további 3,5 millió forintot vehet át.

A pályázat eredményeinek kihirdetése után a nagydíj 2015-ös győztese, Kudász Gábor Arion Human című nyertes sorozatát bemutató kiállítás nyílt a Capa Központban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.