Programajánló

Moldovai művészek kiállítása nyílt a Pesti Vigadóban

Tíz kortárs moldovai képző- és iparművész több mint száz alkotását bemutató kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban.

2016.05.21 01:35MTI

A június 26-ig látható A művészet Moldovában: kifejeződési módok a sokféleségben (festmények, grafikák, kerámiák) című tárlaton Valeria Barbas, Victoria Cozmolici, Oleg Dobrovolschi, Liviu Hincu, Valeriu Jabinschi, Irina Cara, Mihai Mungiu, Natalia Podlesnaia, Valeriu Vanaga és Maria Serbinov alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A Moldovai Köztársaság - amely 25 éve nyerte el függetlenségét - hosszú és nehéz utat járt be, hogy az európai népek családjába tartozzon - mondta Monica Babuc, a Moldovai Köztársaság kulturális minisztere a tárlat pénteki megnyitóján. Hozzátette: Moldovában sok tehetséges művész van, így tehát az ország kulturális tekintetben teljes mértékben Európa része, megfelel az európai színvonalnak. Kiemelte: a kultúrában nincs provincializmus, mivel a kultúra önmagában az emberek tehetségét, képességét jelképezi.

A miniszter kitért arra, hogy fontos számukra Magyarország barátsága és támogatása. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából emlékkonferenciát szerveznek, emellett meghívta Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökét a kisinyovi iparművészeti biennáléra kiállítóként.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai ügykért felelős helyettes államtitkára arról szólt, hogy sok minden köti össze Moldovát és Magyarországot, így többek között a viharos történelmi időszakok, a kulturális sokszínűség, s az ebből származó kreativitás. Mint mondta, Moldovát a titokzatosság és meseszerűség is jellemzi, és mindehhez hozzájárul az a természeti adottság is, amely miatt Európa szőlőskertjének is nevezik. Mindez garanciája az érdekes és szép kiállításnak - fűzte hozzá.

Fekete György köszöntőjében emlékeztetett, hogy első lépésként a két ország között kulturális együttműködési munkaterv született, s reményei szerint ez szerződéssel fog végződni, amint eljön az ideje. Hozzátette: két, relatíve kis népről van szó, világszínvonalú művészettel.

Liviu Hincu festőművész elmondta, hogy a kiállító alkotók nem csoportot alkotnak, különböző irányzatokat képviselnek a neorealizmustól a neoexpresszionizmusig. Rámutatott: a különböző stílusokat, saját jellegzetességeiket nemzeti, kulturális egységben akarják kifejezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.