Díjazás

Tizenhárom alkotó részesült Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott, szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkák létrejöttét támogató ösztöndíj összege havonta 100 ezer forint egy éven keresztül.

2016.05.18 23:30Pavlovic

Átadták a Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíjakat a pályázat idei tizenhárom győztesének kedden a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) - közölte az intézmény az MTI-vel.

A tehetséges fiatal szerzők támogatására létrejött ösztöndíjban 2016-ban Balaskó Ákos, Balogh Gyula, Benedek Miklós, Dobó Gábor, Hevesi Judit, Lesi Zoltán, Molnár H. Magor, Németh Ákos, Novák Zsüliet, Reichert Gábor, Tamás Kincső, Turi Timea és Varga László részesült.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott, szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkák létrejöttét támogató ösztöndíj összege havonta 100 ezer forint egy éven keresztül.

Az eseményen a díjak átadása előtt az előző évi ösztöndíjasok olvastak fel írásaikból, az esten közreműködött Oláh Dezső dzsesszzongorista.

A 2016-os pályázatra 81 pályamunka érkezett be, amelyekről több körben döntött a Csepregi János (Fiatal Írók Szövetsége, FISZ), Erős Kinga (Magyar Írószövetség), Gaborják Ádám (József Attila Kör, JAK), Horváth Györgyi (JAK), Neszlár Sándor (FISZ), Szilágyi Zsófia (Szépírók Társasága) és Zsille Gábor (Magyar Művészeti Akadémia) alkotta bírálóbizottság.

Az ösztöndíjra olyan szerzők pályázhattak, akik 1981. január 1. után születtek és már eddig is megjelentek a szakmai színtereken, színvonalas orgánumokban publikáltak. Az elbírálásnál előnyt jelentett, ha a pályázó rendelkezett már megjelent kötettel.

A támogatást nyert pályamunkák között több verseskötet és regény, egy Cs. Szabó László vándoréveiről készülő kismonográfia, az 1950-es évek magyar irodalmáról szóló tanulmánysorozat, valamint az olasz futurizmus magyar fogadtatásának és fogalomtörténetének kutatásán alapuló munka is szerepel - tájékoztatta a pályázat szakmai lebonyolításával megbízott múzeum az MTI-t.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.