Programajánló

Pünkösdölés a füzéri várban

Füzér várának kapuja tárogatószóra nyílik meg vasárnap, majd ezt követően a Borsodi Csepűrágók történelmi játékokat tartanak íjászattal hordólovaglással, patkódobással, diótöréssel.

2016.05.13 01:30MTI

Történelmi játszótéren, hadi bemutatókon, középkori életképeken keresztül mutatják be a füzéri vár mindennapjait a pünkösdi hétvégén, a kétnapos rendezvényen együttesek, szólisták, előadóművészek várják a látogatókat - közölték a szervezők az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Füzér várának kapuja tárogatószóra nyílik meg vasárnap, majd ezt követően a Borsodi Csepűrágók történelmi játékokat tartanak íjászattal hordólovaglással, patkódobással, diótöréssel. A Felsővár piacán lovagok várják a várba érkezőket párviadallal, csatacsillag dobással, dárdahajítással.

A Holló Ének Hungarica koncerttel és táncházzal szórakoztatja nézőket. A füzéri tájházak portáin gasztronómiai és kézműves váruradalmi vásár lesz, az ide érkezők kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ahol gyertyát márthatnak, kovácsolhatnak, nemezelhetnek, mézeskalácsot díszíthetnek és helyi finomságokat kóstolhatnak. A pünkösdi mulatság hétfőn hasonló programokkal folytatódik.

Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetessége a közelmúltban újult meg. A források az erődítményt a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt. A Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után - ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna - Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette. A várat 1676-ban égették fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.