Május 7.

Christian Scott trombitás, hangszertervező koncertezik a Trafóban

Christian Scott kétszeres Edison-díjas, Grammy-jelölt dzsessztrombitás, zeneszerző, hangszertervező koncertezik a fővárosi Trafó Kortárs Művészetek Házában május 7-én szombaton.

2016.05.06 02:30MTI

Saját tervezésű hangszerei a trombitajáték új világát tárják fel, egyedi légzéstechnikájú játékával párosulva. Christian Scott húsz éve, 13 éves kora óta a szakma legnagyobbjaival koncertezik - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A zenész 2006-os Rewind That című lemezével aratott először komoly szakmai sikert, azóta hét stúdióalbuma jelent meg, dolgozott együtt többek közt Thom Yorke-kal (Radiohead), Marcus Millerrel, Mos Deffel. Munkáinak védjegye a forecasting cellnek nevezett akkordok sűrű használata, valamint a whisper fúvótechnika. Utóbbit két év alatt fejlesztette ki, az eredmény egy lágy, suttogós hangzás lett.

"Senki sem játszott még így, mindenre magamnak kellett rájönnöm. A nagy áttörést, azt hiszem, az jelentette, amikor már nem a trombita hangjának megváltoztatására koncentráltam, hanem arra, hogy utánozzam anyám énekhangját, sőt felülmúljam azt" - idézte fel egy interjúban.

Scott nemcsak technikai újításaival tűnt ki, hanem a dzsesszhez való hozzáállásával is, ugyanis eltávolodik az "intellektualizáló" dzsessztől, és a nagyközönség számára is fogyasztható zenét játszik, saját stílusban.

"Újfajta fúziót akartunk kialakítani, olyan zenét játszani, amely fittyet hány a stílusokra. Mindenféle dolgot összepasszintunk: indiai rágákat a tradicionális japán zenével, vagy a salsát a trappel. Különböző népek és kultúrák zenéjét ötvöztük, hogy bebizonyítsuk, minden zene összetartozik, egy tőről fakad, így óhatatlanul kapcsolat van közöttük" - fogalmazott a zenész.

Az indián felmenőkkel is rendelkező Christian Scott aTunde Adjuah nagyapja, Donald Harrison Sr. mardi gras indián törzsfőnök volt, nagybátyja Donald Harrison szaxofonos, unokatestvére Kiel Adrian Scott filmrendező, akinek mentora Spike Lee.

Trafós koncertjén zenekarával legutóbbi, tavalyi Stretch Music című lemezét mutatja be. Christian Scott trombitán és kürtön fog játszani, Tony Tixier zongorán és billentyűs hangszereken, Luques Curtis bőgőn, Corey Fonville dobon, Logan Richardson pedig szaxofonon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.