Jazz

Aretha Franklin és Herbie Hancock is fellépett a Fehér Ház kertjében

A dzsessz nemzetközi napja alkalmából tartottak koncertet a Fehér Ház kertjében, a szemerkélő eső miatt egy óriási rendezvénysátorban. A vendéglátó Barack Obama amerikai elnök és hitvese, Michelle volt.

2016.04.30 22:32MTI
Facebook White House

A fellépő vendégek között a dzsessz világának olyan nagyságai szerepeltek, mint Aretha Franklin, Herbie Hancock, Diana Krall, Chick Corea, Al Jarreau, Pat Metheny vagy Dee Dee Bridgewater. "A Fehér Házat ma este Blues Házzá alakítjuk" - viccelődött az amerikai elnök a koncert előtt tartott rövid beszédében.

Duke Ellingtont idézve Obama hangsúlyozta, hogy a dzsessz "a szabadság fokmérője", mindig lehetővé tette az együttlétet olyanok számára is, akik között áthidalhatatlannak látszó ellentét feszül. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy szerinte valamennyi művészeti ág közül a dzsessz az, amely az amerikai szellemiségből nyer ihletet.

Az elnök felesége a zenészekkel beszélgetve személyes emlékeit idézte fel. "Dzsesszkedvelő családban nőttem fel, a nagyapám minden reggel dzsesszel indította a napot, az apám megőrült a dzsessz-zenéért, s én olyan férfihoz mentem férjhez, aki imádja a dzsesszt" - mondta Michelle Obama, aki Chicago egyik déli negyedében nőtt fel.

A koncertet - amelyen fellépett még, mások mellett, Hugh Masekela, Jamie Cullum, Kurt Elling és Robert Glasper is - az ABC televízió szombat este sugározza.

A dzsessz nemzetközi napját 2012-től ünneplik, az UNESCO és a Thelonious Monk dzsesszintézet kezdeményezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.