Május 10-15.

Egyházzenei fesztivált rendeznek az ország négy városában

A római katolikus egyház zenéjére helyezi a hangsúlyt az idei Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, amelyet május 10. és 15. között rendeznek Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán és Békéscsabán.

2016.04.28 04:30MTI

A fesztivál nyitókoncertjén a római Szent Péter-bazilika Sixtus-kápolnájának világhírű kórusa énekel, az eseménysorozat másik kiemelkedő együttese a montserrati bencés apátság fiúkórusa - mondta el Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A pünkösd ünnepe köré szerveződő fesztiválon a római katolikus egyházi zene történetének szinte minden korszakából felcsendülnek darabok: hangsúlyos helyen szerepel az ősi ének, a gregorián, a reneszánsz többszólamúság és a barokk is a későbbi korok és a kortárs egyházi zene mellett.

A fesztiválon fellép mások mellett a Schola Gregoriana Budapestiensis Béres György vezényletével, a pécsi bazilika Mozart kórusa és zenekara, szombaton kórustalálkozó lesz, vasárnap pedig Bach h-moll miséje hangzik el a Kodály Központban. A rendezvény a Pécsi Egyházmegyével együttműködésben valósul meg, fővédnöke Udvardy György megyéspüspök.

A Filharmónia Magyarország a 2016/2017-es évadban 20 városban 26 felnőtt bérletet és sorozatot indít, ami összesen több mint 150 koncertet jelent. Az idei Unikum bérlet "grandiózus" zeneművekkel és előadókkal várja a közönséget: a Londoni Filharmonikus Zenekar szeptember 29-én a pécsi Kodály Központban, szeptember 30-án az Erkelben lép fel. A műsorban elhangzik Mendelssohn Hebridák-nyitánya és e-moll hegedűversenye mellett Bruckner 4. szimfóniája, amely a legnagyobb apparátusú zenekari mű. Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus tolmácsolásában Handel Messiása szólal meg novemberben a Zeneakadémián. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar januárban többek között Ribnyikov 5.szimfóniáját adja elő, amely egy kórussal bővített monumentális alkotás. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara műsorában "az orosz ötök" (Balakirev, Muszorgszkij, Borogyin, Rimszkij-Korszakov, Kjui) művei hallhatók márciusban - közölte Szamosi Szabolcs.

Szélesedő együttműködésben valósít meg programokat a Magyar Állami Operaház és a Filharmónia Magyarország. Idén a családi és ifjúsági bérletek számos előadása az Erkel Színházban és az Operaházban lesz, az Operaház zenekara fellépőként is megjelenik a bérletes sorozatban.

A vidéki fiataloknak és gyerekeknek viszi el és mutatja be az opera műfaját az Opera Kommandó. A négyfős - három énekes és egy zongorista - "különítmény" az opera világáról mesél majd a közönségnek és részleteket mutatnak be egyes művekből - ismertette a részleteket Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója.

A Filharmónia Magyarország három bérletet indít Budapesten a családok és az ifjú korosztály számára. A Mesélő Muzsika előadásai Lakner Tamás moderálásával az Erkelben és az Operaházban, A zene titkai bérlet hangversenyei az Erkelben és a Zeneakadémián, A muzsika világa előadásai az Uránia Nemzeti Filmszínházban várják a nézőket - mondta el Szilágyi Lajos programmenedzser. Kitért arra is, hogy az Opera Kommandóval Komárom-Esztergom és Békés megyébe utaznak majd.

Május 2-ig még lehet jelentkezni a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyre, amelyet szeptember 2. és 11. között rendeznek meg - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.