Programok mindenkinek

Május elején rendezik meg a Gizella-napokat Veszprémben

Az idén Veszprém viseli a Finnugor Kulturális Főváros címet, így a programokon bemutatkoznak az udmurt vendégek és lesz finnugor udvar, ahol viseletbemutató, táncház és finnugor zenei programok részesei lehetnek a látogatók.

2016.04.22 05:30MTI

Az ezeréves múltat idéző történelmi, valamint családi és gyermekprogramokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket a Gizella-napokon május elején Veszprémben, ahol bemutatják az István és Gizella című zenés történelmi játékot is - közölte a város polgármestere csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján.

Porga Gyula polgármester (FIDESZ-KDNP) elmondta, hogy a május 2. és 8. között tartandó programsorozat negyed évszázados múltra tekint vissza.

Kiemelte: az idén Veszprém viseli a Finnugor Kulturális Főváros címet, így a programokon bemutatkoznak az udmurt vendégek és lesz finnugor udvar, ahol viseletbemutató, táncház és finnugor zenei programok részesei lehetnek a látogatók.

Porga Gyula hozzátette, hogy a programsorozat idején megnyit a több évtizede zárva tartó veszprémi kertmozi, ahol többek között a Saul fia című Oscar-díjas filmet is vetítik majd.

Ring Júlia, a Veszprémi Programiroda kommunikációs munkatársa elmondta, hogy a fesztiválon fellép mások mellett a Csík Zenekar, Ferenczy György és a Rackajam, az LGT Emlékzenekar, a gyerekeket pedig a Mintapinty gyermekzenekar, a Kabóca Bábszínház és kézműves foglalkozások várják.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó szervezőivel közösen pályázatot is hirdettek VeszPlán 2016 - Forgass filmet egy nap alatt Veszprémben! címmel, amelyre a pályázók ötperces rövidfilmekkel jelentkezhetnek.

Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya elmondta, hogy a fesztivál zárásaként mutatják be a Gizella és István című zenés történelmi játékot, amely magyar-német koprodukcióban készült. A szerző Stefan Daubner, az előadásban a scheyerni gimnázium énekesei és zenészei, valamint Veszprém Város Vegyeskara lép fel. A műben, amely Gizella és István bajorországi esküvőjéről és az azt megelőző időszak problémáiról szól, középkori dallamok, bajor és magyar népdalok, opera, oratórium, valamint pop- és szambaritmusok is felcsendülnek - fűzte hozzá a karnagy, kiemelve, hogy a veszprémi előadást követően a nyár folyamán Bajorországban is bemutatják a történelmi játékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.