Hollywood

Változnak a Golden Globe szabályai, megpróbálják elkerülni a mutyit

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) bejelentette, hogy a 74. Golden Globe-díjkiosztót 2017. január 8-án rendezik meg Los Angelesben, egyúttal a díjazás szabályainak változásairól is tájékoztattak.

2016.04.20 15:25MTI
FB official

A változások több díjkategóriát érintenek, köztük a legjobb dráma és a legjobb vígjáték vagy musical mezőnyt. Tavaly a Mentőexpedíció című sci-fi a vígjáték kategória győztese lett, ami nagy felzúdulást keltett, hiszen Ridley Scott produkcióját, bár kétségtelenül voltak mulatságos pillanatai, a drámai mezőnyben kellett volna inkább indítani - emlékeztetett a Variety.com.

Ezentúl azok a drámák, amelyekben van némi vígjátéki felhang, a drámai kategóriában versenyeznek. "A játékfilmeknek abban a kategóriában kell indulnia, amely a legjobban illik a film általános tónusához és a tartalmához" - közölte az újságírószervezet.

A testület tagjai a jelölés előtt szavaznak arról, hogy az egyes filmek indulhatnak-e abban a kategóriában, amelyben a stúdiók indítani akarják azokat. Ahhoz, hogy más kategóriába soroljanak át egy filmet, a tagok kétharmados többségi szavazatára van szükség.

A változtatás egyebek mellett érinti a legjobb eredeti filmzene kategóriát és meghatározza, kinek jár ez a díj, tisztázza, hogy ki kapja a forgatókönyvírói díjat, meghatározza, hogy mikor jelölhető egy film a legjobb idegen nyelvű produkció díjára.

A HFPA a filmekért folyó kampányolás és a hirdetések szabályain is módosított. A szervezet tagjai nem hívhatóak meg és nem vehetnek részt a jelöléstől a díjakról folyó szavazás lezárultáig olyan eseményeken - köztük fogadásokon, partikon, vacsorákon -, amelyeken Golden Globe-jelöltek vannak jelen.

A szabályok továbbá azt is rögzítik, hogy a HFPA tagja nem lehet tanácsadó, illetve nem dolgozhat olyan televíziós vagy filmes projekten, amelyet a díjra akarnak nevezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.