A Nap papnőjeként reklámozták

Elhunyt Yma Súmac, az ötoktávos énekesnő

Rákbetegségben elhunyt Yma Súmac, a világhírű, perui származású szopránénekesnő. 86 éves korában szombaton érte a halál Los Angelesben érte - vált ismertté hétfőn az énekesnő honlapján. Ismeretlen helyen, szűk családi körben helyezik örök nyugalomra.

2008.11.03 20:44MTI

Az öt oktáv hangterjedelmű Yma Súmac származását épp annyi titok vette körül, mint életkorát; az utolsó inka, Atahualpa leszármazottjaként, a Nap papnőjeként reklámozták.

Egyes közlemények szerint a perui Cajamarca tartományban született, más elbeszélések szerint Brooklynban spanyol apa és indián anya gyermekeként látta meg a napvilágot Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillóként.

Életrajzi regényeiben több születési dátum is megjelent 1921 és 1929 között, a legvalószínűbb, hogy 1922. szeptember 10-án született. Anyai ágról örökölte a kecsua identitást, az ezen a nyelven "szép virág" vagy "szép lány" jelentette kifejezést, az Yma Súmacot választották művésznevéül, amikor 1950-ben a Capitol lemezcég szerződtette.

A fiatalon egzotikus szépségű énekesnő filmekben is játszott, vele forgatták Az inkák titkát, de fellépett musicalekben is a Broadwayn. A hangja lenyűgöző volt, mélyen zúgott, mint az orgona alsó regisztere és éteri magasságokba volt képes emelkedni. Egyesek szerint öt illetve hat oktávnyi volt a hangterjedelme, mások vitatják ezt és csak négyet ismernek el.

Már 1943-ban legalább 20 lemezt készített Argentínában perui népdalokból. 1946-tól élt az Egyesült Államokban, ahol 9 albumot készített perui és dél-amerikai népdalokból, utolsó előtti albumát azonban rockszámok alkották.

A gyorsan ragyogó sztárrá és gazdaggá váló Yma Sumac magánélete és üzleti ügyei azonban kudarcokkal végződtek.

A hatvanas években öt éven át járta a világot, fellépett Európa számos országában, a Szovjetunió 40 városában, Ázsiában, majd Latin-Amerikában is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.