Május 1.

A Szent Efrém Férfikar koncertje a Szent István-bazilikában

A 2002-ben alakult Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, valamint a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése a magyar és az európai közönséggel.

2016.04.17 20:30MTI

Görög-bizánci és bolgár himnuszok, valamint görögkatolikus énekek is elhangzanak a Szent Efrém Férfikar Húsvét Bizáncban című koncertjén május 1-jén a Szent István-bazilikában.

A 2011-ben elindított Orientale lumen - Kelet világossága sorozat hangversenyén a görögkatolikus énekek, görög-bizánci és bolgár himnuszok mellett Csajkovszkij, Csesznokov, Dukay, Gjeilo, Lvovsky, Stravinsky és Zombola művek is felcsendülnek. Az ortodox húsvét alkalmából megvalósuló eseményen Kocsis Fülöp érsek-metropolita és a Lautitia Kóruscsalád is közreműködik - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kórus utolsó koncertjének a szezonban szintén a Szent István-bazilika ad otthont június 19-én, amelyen Abeer Nehme libanoni énekesnő is fellép.

A 2002-ben alakult Szent Efrém Férfikar - amelynek alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás - fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, valamint a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése a magyar és az európai közönséggel. Az együttes nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány - Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti - ápolására. A kórus gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak, rendszeres résztvevője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.