Tárlat

Kortárs alkotásokat társítanak írói relikviákkal a PIM kiállításán

Petőfi Sándor asztalát, Ady Endre íróasztalát, Déry Tibor ágyát és más írók relikviáit párosítja össze hat kortárs képzőművész tárgyaival az a kiállítás, amely (Illúzió) Enteriőr címmel pénteken nyílik Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

2016.04.08 05:30MTI

A május végéig látható kiállítás Brückner János, Gisberth Stach, Lőrincz Réka, RobOtto-Szabó Ottó, Ted Noten, valamint Tothmartonemil 16 tárgyát párosítja össze a múzeum gyűjteményében őrzött írói relikviákkal - ismertette Bencze Péter kurátor az MTI-vel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Ted Noten neves holland kortárs ékszerkészítő először mutatkozik be Magyarországon, és április 26-án előadást is tart a kortárs dizájnról a múzeum épületében. A kurátor kifejtette: a holland művész az elmúlt negyedszázban készített alkotásaiból válogatta ki azokat a tárgyait, amelyekből 3D-s technikát alkalmazva papírreplikákat hozott létre. Déry Tibor ágya felett helyezték el például a medálját, szemüvege Ady Endre asztalán, míg Miss Piggy elnevezésű gyűrűi Tamási Áron éjjeliszekrényén kaptak helyet.

Déry Tibor tányérjában Gisberth Stach német ékszerkészítő Németország alakú, aprított borostyánkőből készült élethű schnitzele (rántott húsa) lesz látható.

Petőfi asztalára RobOtto-Szabó Ottó fiatal szobrászművész - a költő életére reflektálva - orosz szótárakat ragasztott össze szárnyasoltárként, amelyet kinyitva egy kivágott Kalasnyikov-forma látható - mondta a kurátor.

Lőrincz Réka gyöngyöket fújó régi szódásszifonját Jókai Mór gyöngyházberakásos asztalával társították össze. Tamási Áron szobainasa mellett kapott helyet Tothmartonemil fiatal szobrászművész betonhátizsákja Teher alatt nő a paszuly címmel. Brückner János képzőművész magáról készített életnagyságú papírbábuja Nemes Nagy Ágnes foteljében foglal helyet, míg egy másik bábu Déry Tibor ágyában fekszik majd.

Bencze Péter arról is beszélt, hogy a szobaként kialakított kiállítótérben videoisntallációkat is láthatnak az érdeklődők, a kortárs műtárgyak és az írói relikviák együttesei mellett pedig Magolcsay Nagy Gábor író szövegei olvashatók

FB esemény

"Hisz a nőt úgy alkotta a természet, hogy az idegek uralkodjanak rajta. Csakhogy adott neki hozzá c(Soda) lelkierőt, tűrni és titkolni a szenvedést." Jókai Mór
====================================================
Lőrincz, Réka - Soda (2015, gyöngy, readymade)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.