Lengyel-magyar barátság

Teret neveztek el Katowicében idősebb Antall Józsefről

A márciusi lengyel-magyar barátság napi ünnepségek keretében megtartott Magyar Nap alkalmából nevezték el a néhai magyar miniszterelnök apjáról is a teret.

2016.04.01 07:38MTI
MTI/Illyés Tibor

Mellette a második világháború alatt a lengyel menekültek vezetőjeként zsidókat mentő, sziléziai származású Henryk Slawikról nevezték el a teret Katowice szívében, közös, tavaly felavatott emlékművük közelében.

Andrzej Grajewski, a Gosc Niedzielny című katowicei hetilap szerkesztője az MTI-nek elmondta: a második világháború idején Magyarországra menekült lengyeleket segítő idősebb Antall József és a lengyel menekültek vezetőjeként zsidókat mentő, sziléziai származású Henryk Slawikról elnevezett tér Katowice szívében, a két hős közös, tavaly felavatott emlékműve közelében található.

Az Antall-Slawik köztéri emlékművét a tavalyi Lengyel-Magyar Barátság napja alkalmából avatták fel a magyar és a lengyel elnök jelenlétében.

A katowicei polgármesteri hivatal közleménye szerint a csütörtöki katowicei barátság napi rendezvényeken Miskolc polgármester-helyettese, Pflinger Péter vett részt. Miskolc 2005-től Katowice testvérvárosa.

Az ünnepségek keretében az egyik katowicei gimnáziumban Engelmayer Ákos, az 1989-es rendszerváltás utáni első lengyelországi magyar nagykövet, valamint Tischler János, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója tartott előadást az 1956-os magyar forradalomról és az akkori lengyelországi megmozdulásokról.

Este a katowicei zeneakadémián ünnepi hangversenyt szerveznek A lengyelek a magyaroknak címmel.

2006 óta van a Lengyel-Magyar Barátságnap

A Lengyel-Magyar Barátságnap előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol.

A két köztársasági elnök aláírta a Győri Nyilatkozat elnevezésű dokumentumot, s ugyanekkor tartották meg a magyarországi és lengyelországi testvérvárosok, települések találkozóját is. Katowicében 2010-től ünnepelik rendszeresen a Magyar Napot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.