Programajánló

Szcenikusan mutatják be Bach János-passióját a Müpában vasárnap

A zenetörténet egyik legnépszerűbb oratóriumát a Budafoki Dohnányi Zenekar, neves szólisták és két kórus mutatja be Sylvie Gabor rendezésében, Hollerung Gábor vezényletével.

2016.03.18 02:30MTI

A Most és mindörökké című előadás a műben rejlő operai dramaturgia mentén szcenikusan kelti életre a passió történéseit. A rendezés az ismert passiótörténet mellett asszociatív képekkel segíti a nézőt, hogy fantáziájának segítségével megtalálhassa az eredeti történet örök üzenetét mostani világunkban - írják az előadás MTI-hez csütörtökön eljuttatott ajánlójában.

Az áriákban megszemélyesülnek a cselekmény szereplői, a színpadon a tömeget képviselő Nyíregyházi Cantemus Kórus mellett a Budapesti Akadémiai Kórustársaság szólaltatja meg a történetet az időtlenségbe emelő korálokat.

"A produkció egy operaelőadás izgalmával, Bach drámai kifejezőerejének határtalan dimenzióival és a legmagasztosabb humanizmusélménnyel igyekszik megajándékozni hallgatóit" - fogalmaznak.

"Engem az érdekel, hogy mit mond nekünk ma ez a darab; mik azok az emberi értékek vagy negatívumok, amik akkor is ugyanazok voltak, mint most. Én Jézust nem csak úgy szeretném megmutatni, hogy csodákra volt képes és vízen járt. Azt gondolom, hogy Bach zenéje nem erről szól" - idézik az ajánlóban Sylvie Gabor rendezőt, akinek ez az első komplett nagyszínpadi produkciója.

Az est karmestere, Hollerung Gábor 1993 óta a Budafoki Dohnányi Zenekar karnagya és művészeti vezetője. A Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével és Liszt-díjjal is elismert dirigens, érdemes művész számos európai zenekar mellett vendégszerepelt amerikai és ázsiai együtteseknél is.

Az előadás szólistái Rácz Rita - Mária Magdolna (szoprán), Megyesi Schwartz Lúcia - Mária (mezzoszoprán), Kálmán László - Evangélista (tenor), Horváth István - Péter (tenor), Cser Krisztián - Jézus (basszus) és Panajotis Pratsos - Pilátus (basszus).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.