Kult-túra

Kezdődik a prágai Febiofest nemzetközi filmfesztivál

Emília Vásáryová neves szlovák színésznő, Marco Bellocchio olasz rendező, forgatókönyvíró és színész, valamint Carmen Maura spanyol színésznő kap Kristián-díjat életművéért a Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál csütörtök esti ünnepi megnyitóján.

2016.03.18 01:30MTI
hirdetés
FB Official

A március 25-ig tartó, immár 23. seregszemlén 56 ország alkotóinak több mint másfélszáz filmjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Az ünnepi megnyitó vendégei a prágai Reprezentációs ház dísztermében megtekinthetik a Carol című brit-amerikai romantikus filmdrámát, amelyet a csehországi filmszínházak még nem vetítenek.

A fesztivál zárónapján Kristián-díjat kap még Peter Morgan brit forgatókönyvíró, míg Peter Mullan skót színész a szemle alatt veszi át az elismerést.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban, és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket 14 cseh városban is levetítik, majd a rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol egy héten át tekinthetők meg az alkotások.

A Febiofest műsorfüzetéből kitűnik, hogy idén - eltérően a korábbi évektől - magyar filmeket nem vetítenek a mustrán. A filmszemlére meghívott vendégek között sem találhatóak magyar alkotók, művészek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.