Komoly múlt

Eurovíziós Dalfesztivál - Kiállítás nyílik az eddigi 60 évről Stockholmban

Az Eurovíziós Dalfesztivál eddigi hatvan évét bemutató interaktív kiállítás nyílik május 7-én Stockholmban, az ABBA-múzeumnak is helyet adó Pop House-ban.

2016.03.17 03:30MTI

A Good Evening Europe című tárlat két kezdeményezője Björn Ulvaeus, a legendás ABBA együttes tagja, valamint Jon Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál főellenőre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetője volt - olvasható a verseny honlapján.

"Az Eurovíziós Dalfesztivál különleges helyet foglal el a szívemben. Örömmel tölt el, hogy bemutathatjuk a világ legrégebben futó, a zenét a középpontba állító televíziós showműsorának hosszú és sok szempontból elképesztő történetét. Ehhez nem tudok jobb helyet elképzelni, mint a stockholmi ABBA-múzeumot" - fejtette ki Björn Ulvaeus.

Minden idők egyik legsikeresebb popegyüttese, a svéd ABBA 1974-ben Luxembourgban Waterloo című számával nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált.

A tárlaton a látogatók a verseny történetének több száz órányi anyagába pillanthatnak bele, a digitalizált felvételek az első győztestől, az 1956-ban diadalmaskodott svájci Lys Assiától a legutóbbi, tavalyi nyertesig, a svéd Mans Zelmerlöwig követik az eurovíziós sztorit. Egy különleges fal tiszteleg a kiállításon az eddigi hat svéd győztes, az ABBA, a Herreys, Carola, Charlotte Perrelli, Loreen és Zelmerlöv előtt.

A dalfesztiválról való tudást egy interaktív kvízjáték segítségével lehet lemérni, a rajongók az eurovíziós színpadon énekelhetik el kedvenc számukat, akár az eredeti fellépőruhák valamelyikében. Az idei stockholmi verseny leendő győztese a május 14-i finálé után ellátogat a múzeumba és a elhelyezi kiállításon produkciója egyik kellékét.

A stockholmi POP House-ban működik az ABBA-múzeum mellett a svéd popzene történetét bemutató kiállítás is, amelyen például a Roxette, az Ace of Base, a Europe, összesen mintegy négyszáz svéd művész történetéről lehet tájékozódni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.