Programajánló

Mintegy 150 magyar és 600 külföldi alkotás az idei Friss Hús rövidfilmfesztiválon

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a rövidfilmszemlét, amelyen ezúttal a 2014. január után készült alkotásokból lesz látható válogatás.

2016.03.17 00:30MTI
hirdetés
FB Official

Több mint 150 magyar és csaknem 600 külföldi alkotást neveztek az idei Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztiválra, amely március 30. és április 3. között a budapesti Toldi moziban várja az érdeklődőket.

A Daazo.com internetes filmes hálózat idén negyedik alkalommal rendezi meg a rövidfilmszemlét, amelyen ezúttal a 2014. január után készült alkotásokból lesz látható válogatás - olvasható a szervezők MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Az animációs és az élőszereplős filmeket külön kategóriába lehetett nevezni: a fesztivál utolsó napján három fődíjat osztanak ki - magyar élőszereplős, magyar animációs, valamint nemzetközi élőszereplős és animációs kategóriában.

Az első fesztivál óta eltelt években a Friss Hús nemzetközi szekcióval, szakmai programokkal, közte a filmtervek bemutató pitchfórummal bővült.

A tájékoztató szerint a fesztivál magyar válogatásának legjobban sikerült filmjei az elmúlt időszakban sikerrel szerepeltek nemzetközi filmfesztiválokon: a tavalyi nyertest, Szilágyi Fanni Kamaszkor vége című alkotását a torontói fesztivál programjába is beválogatták, míg Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála díjnyertes animációja, a Limbo Limbo Travel a Sundance fesztiválra

A magyar programba összesen 35 filmet válogattak be. A magyar közönség a Friss Húson láthatja először Bucsi Réka új, LOVE című animációs filmjét, amelynek világpremierje a Berlinalén volt, és a napokban az egyik legrangosabb amerikai fesztiválon, az SXSW-n vetítik.

A korábbi rövidfilmjeivel nagy sikereket arató Kárpáti György Mór Gólyatábor című munkája szintén a Friss Húson mutatkozik be, csakúgy mint Fabricius Gábor új filmje, a Dialogue.

Emellett számos figyelemre méltó alkotás került a versenyprogramba a hazai filmes oktatási intézményekből (Budapest Metropolitan Egyetem, ELTE, MOME, SZFE), valamint a Média Mecenatúra által támogatott filmek is megjelenési felületet kapnak.

A tavalyi Friss Húson bevezetett programszerkesztési koncepciónak megfelelően az animációs és az élő szereplős filmek idén is közös blokkokban, de külön kategóriában versenyeznek.

A fesztivál záróünnepségén három fődíjat osztanak ki: a legjobb magyar élő szereplős, a legjobb magyar animációs, és a legjobb nemzetközi élő szereplős/animációs filmnek járó díjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.