Méltatlanul keveset játszott alkotások

Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában

A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.

2016.03.11 23:30MTI

Douglas Boyd az Európai Kamarazenekar egyik alapítójaként majdnem húsz évet töltött el oboistaként a világhírű együttesben, amelyet többek között Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink és Roger Norrington dirigált rendszeresen, és amellyel napjaink vezető szólistái dolgoztak együtt. Az 1959-ben született skót muzsikus 2006-ban félretette rózsafa hangszerét, és vezénylésre adta a fejét, ebben a törekvésében Abbado és Harnoncourt mellett a legendás Paavo Berglund is támogatta - idézik fel a Nemzeti Filharmonikusok közleményében.

Boyd Budapestre olyan műsort hoz, amely a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait vonultatja fel.

A vegyeskarra és fúvósokra írt Gyászének (Begräbnisgesang, op. 13) szövegét az antikvitásokat szenvedélyesen gyűjtő Brahms egy 16. század eleji énekeskönyvben találta. A Gyászének mellett Mendelssohn kórusszimfóniája (II. (B-dúr) szimfónia, "Dicsőítő ének" (Lobgesang), op. 52) is ritkaságnak számít a koncerttermekben.

"Schubert máig megmagyarázhatatlan okokból befejezetlenül maradt, kéttételes szimfóniája nagyszerűen illeszkedik a két hamburgi születésű romantikus mester alkotása közé, hiszen áradóan gazdag dallamvilágának, fület és érzékeket gyönyörködtető harmóniáinak sokat köszönhet e két későbbi szerző is" - fogalmaznak a közleményben.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adandó koncert szólistái Balga Gabriella (szoprán), Bakonyi Anikó (szoprán) és Megyesi Zoltán (tenor), közreműködik a Nemzeti Énekkar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.