Programajánló

Nyílt napot tartanak a Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola megsegítésére

A diákok között minden korosztály megtalálható, már a kilencévesek is élményszerűen ismerkedhetnek a természettel, a magyar néphagyományokkal, az oktatás pedig kiváló művészek és művészettörténészek irányításával történik.

2016.03.10 04:31MTI

Nyílt napot és támogatói estet tart a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumhoz kapcsolódó képzőművészeti szabadiskola pénteken Budapesten, az Auróra közösségi központban - tájékoztatta az MTI-t Köpöczi Rózsa művészettörténész.

Az emlékmúzeum igazgatója, aki a Szőnyi-tábor egyik szervezője is, emlékeztetett arra, hogy a szabadiskola páratlan szellemi és természeti környezetben tevékenykedik immár 49 éve. A nyári iskola Szőnyi István művészeti hagyatékának szellemében végzi sokszínű képzését, támaszkodva az emlékmúzeumban őrzött gazdag örökségre, de a helyszín sem mindennapi, hiszen a hallgatók a zebegényi Szőnyi-ház többholdas kertjében tanulhatnak és alkothatnak.

"A szabadiskola nem művészképző elsősorban. Célja a vizuálisan kiművelt emberek képzése, érzékeny, esztétikai ismeretekkel bíró személyiségek formálása" - jegyezte meg.

Egy-egy szezonban mintegy százan fordulnak meg a szabadiskolában, a beiratkozók egy- vagy többhetes oktatásban, gyakorlati képzésben vesznek részt a grafikától a kerámiáig, a festéstől a fotózásig. A diákok között minden korosztály megtalálható, már a kilencévesek is élményszerűen ismerkedhetnek a természettel, a magyar néphagyományokkal, az oktatás pedig kiváló művészek és művészettörténészek irányításával történik.

Az évek során tanított Zebegényben mások mellett Gorka Géza, Fekete György, Csikszentmihályi Róbert vagy Aknay János - jegyezte meg a művészettörténész.

Köpöczi Rózsa elmondta: a szabadiskolák június végétől augusztus elejéig működnek, előtte és utána szívesen veszik igénybe a szálláshelyeket az iskolák osztálykirándulásokra vagy saját művészeti táboraik számára.

Hozzátette: mind az 1968-ban indult szabadiskolát, mind a tábort a Szőnyi István Baráti Kör tartja fenn, a működés minden költségét saját magának kell előteremtenie. Nagyon szűkösek a lehetőségek, a bevételekből már nem telik az épületek karbantartására, fejlesztésére. Mint fogalmazott, "az infrastruktúránk most ért el arra a szintre, hogy beruházás nélkül már nem nagyon tudjuk tovább működtetni". A szakember kiemelte: fiatalok bevonásával próbálnak most új életet vinni a Szőnyi-táborba és mindenekelőtt a házak felújítására szeretnének pénzt gyűjteni. A közösségi finanszírozás egy már kipróbált formájával szeretnének még a szezon elején adományokat gyűjteni, ezt készíti elő az Aurórába szervezett támogatói buli.

A pénteki bemutatkozás délután négy órakor kezdődik animációs és fotográfia workshoppal Neogrády-Kiss Barni és Németh Bali közreműködésével, hét órától Csipes Antal, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára tart előadást a Szőnyi-táborról és a zebegényi nyarakról, a témához kapcsolódva pedig Szőnyi-tábor akkor és most címmel kiállítás is nyílik a tábor fotóarchívumából és a szabadiskolások műveiből. Este kilenctől a fiatalokból álló Sickpicnic és Gentry Sultan együttes koncertje hallható.

A nyílt napon a látogatók megismerhetik az idei nyár programjait is, amelyek között számos újdonság lesz, így Afrika tábor, Szőnyi Kino Garden, animációs és fotótábor - tette hozzá Köpöczi Rózsa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.