Programajánló

Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden

A várost romba döntő 1879-es árvíz évfordulóján a cserkészek tizenkettedik alkalommal szerveznek megemlékezést.

2016.03.11 00:30MTI

Több mint ezer cserkészt várnak a szervezők a hétvégén Szegedre, ahol szombaton rendezik meg az Árvízi emléknapot - közölte Pap Zsuzsanna, a program kommunikációs munkatársa az MTI-vel.

A várost romba döntő árvíz évfordulójára számos programmal emlékeznek szombaton a Dóm téren. A szervezők, vagyis a dél-alföldi cserkészek és a szeged-belvárosi plébánia munkatársai délelőtt családi programokkal készülnek. A gyerekeket bábelőadásokkal várják, a kicsit nagyobbak kipróbálhatják az íjászatot, az ügyesebbek pedig kézműveskedhetnek is.

Délután kezdődik az a nagyszabású stratégiai játék, melynek célja Szeged "újjáépítése". A résztvevők felkeresik a város különböző pontjain kijelölt állomásokat, hogy "nyersanyagokat" gyűjtsenek, majd a Dóm téren lakóházakat, középületeket építsenek, köztük a Fogadalmi templomot is felállítsák.

A várost romba döntő 1879-es árvíz évfordulóján a cserkészek tizenkettedik alkalommal szerveznek megemlékezést. Az ország minden részéről, valamint Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről is érkeznek csapatok és a szervezők remélik, hogy több száz szegedi is ellátogat a rendezvényre.

A programokhoz idén is csatlakozik a Somogyi könyvtár, ahol az 1879-es szegedi nagy árvízre emlékező kiállítással elevenítik fel a város pusztulását és újjászületését.

Szegedet 1879. március 12-én szinte teljesen elpusztította a Tisza áradása, a korabeli beszámolók szerint a város hatezer házából alig 260 maradt meg. A város lakói annak emlékére, hogy megmenekültek az árvíztől, fogadalmat tettek: templomot emelnek Szűz Mária tiszteletére.

A Foerk Ernő által áttervezett templom építését kezdték meg 1913-ban, a Dóm alapkövét 1914. június 21-én helyezték el, ám egy hónappal később az első világháború kitörése miatt leállt az építkezés, amely csak 1923-ban folytatódott.

Az ünnepélyes templomszentelésre az egyházmegye alapításának kilencszázadik évfordulóján, 1930. október 24-én került sor, majd néhány hónappal később XI. Pius pápa székesegyházi rangra emelte a Fogadalmi templomot. Erre emlékeznek a szombati Árvízi emléknapon, mely rendhagyó módon, ökumenikus imával zárul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.