Március 15.

Számos színes programmal várják az ünneplőket a "magyar szabadság ünnepén"

"Azokra a magyarokra és nem magyarokra emlékezünk, akik 1848-ban nemcsak úgy gondolták, hanem tudtak, akartak és tettek is Magyarország szabadságáért."

2016.03.05 15:05MTI

Számos színes programmal várják az ünneplőket a március 15.-i központi rendezvényekre a "magyar szabadság ünnepén" - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szombaton, Budapesten

A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala által idén is a "Tisztelet a bátraknak" jelmondattal szervezi a márciusi 15.-i rendezvényeket. Vargha Tamás a Magyar Nemzeti Múzeum előtti sajtótájékoztatón kiemelte: azokra a magyarokra és nem magyarokra emlékezünk, akik 1848-ban nemcsak úgy gondolták, hanem tudtak, akartak és tettek is Magyarország szabadságáért. A márciusi ifjak vezetésével kivívták Magyarország függetlenségét, s a végsőkig védték szabadságát. Azóta is minden magyar ünnepe, a nemzeti identitás alapköve, s a magyar szabadság szimbóluma március 15. - mondta az államtitkár.

Idén március 15-én, kedden reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth téren kezdődik a központi ünnepségsorozat, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Innen az ünneplők a Nemzeti Lovasdíszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet, Tarlós István Budapest főpolgármestere pedig köszöntőt. Emellett zenés, táncos műsorokkal várják az érdeklődőket.

Szintén a hagyományokhoz híven délután 3 órakor az Országház Kupolatermében Áder János államfő és Orbán Viktor átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Mindemellett a budai Várban már délelőtt 10 órákor megkezdődik az "ünnepi forgatag". Egész nap színes műsorokkal, családi programokkal és várják az ünneplőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján többek között a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában - fejtette ki az államtitkár.

A március 15.-i rendezvények előkészületeiről, levezényléséről kedden szintén a Magyar Nemzeti Múzeumban részletes sajtótájékoztatót tartanak. További információk találhatók a marcius15.kormany.hu oldalon.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.