Fertőtlenítés miatt zárva

Patkányinvázió sújtja a római múzeumokat

Fertőtlenítés miatt zárva tartott szerdán Rómában a Forum Romanum és a Palatinus pénztárainak egyike, mert egy patkány beszorult a tető egy résébe, és vére az íróasztalra folyt.

2016.03.03 14:58MTI
freedigitalphotos.net/Surachai

"A patkányvész súlyos probléma, amellyel képtelenek vagyunk megbirkózni" - jelentette ki a hírre reagálva a római műemlékvédelmi felügyelet vezetője, Francesco Prosperetti.

Az illetékes felidézte, hogy a Római Nemzeti Múzeum egyik kiállítóhelyén, a Palazzo Massimóban a szakszervezetek már többször is tiltakozóakciókat tartottak, mivel patkányok futkosnak a kiállítótermekben.

Prosperetti azzal magyarázta a patkányok elszaporodását a világ egyik legjelentősebb antik művészeti gyűjteményének otthon adó Palazzo Massimo alle Terme múzeumnál, hogy a közelben földmunkákkal járó építkezés folyik, ezért a patkányok a megmozgatott föld alól az épületbe menekültek.

Rómában hatmillióra becsülik a patkányok számát, vagyis minden lakosra kettő jut. A La Repubblica című lap szerint tavaly 133 százalékkal több, patkányokkal kapcsolatos bejelentést tettek a hatóságoknál.

Az örök városban a patkányvész csaknem olyan régi, mint maga a város, de az állatok száma az utóbbi időben növekedni kezdett. Rontanak a helyzeten a hulladékbegyűjtés hiányosságai, a felhalmozódó szemét eldorádó a patkányoknak.

Patkányok lakják a metróalagutakat, a szennyvízcsatornákat és a parkokat. Az egészségügyi hatóságok új technológiák segítségével próbálják felvenni a küzdelmet, például olyan csapdákkal, amelyek SMS-ben jelzik egy-egy rágcsáló elfogását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.