Március 2-án

A kilencszeres Grammy-díjas Emerson Vonósnégyes a Zeneakadémia színpadán

A kilencszeres Grammy-díjas Emerson Vonósnégyes lép fel a Zeneakadémia nagytermében szerda este Schubert, Bartók és Csajkovszkij egy-egy művével.

2016.03.02 01:30MTI

Eugene Drucker és Philip Setzer (hegedű), Lawrence Dutton (brácsa) és Paul Watkins (cselló) Schubert a-moll vonósnégyesét (D. 804), Bartók IV. vonósnégyesét (BB 95) és Csajkovszkij III. (esz-moll) vonósnégyesét (op. 30) játssza el a budapesti közönségnek.

"Valóságos ünnepnek ígérkezik napjaink egyik legjobb vonósnégyesének hangversenye a Zeneakadémia nagytermében. Többek között azért, mert a világhírű formáció 2016-ban ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját" - írják a Zeneakadémia ajánlójában.

A patinás Juilliard School növendékei 1976-ban döntöttek úgy, hogy hivatásszerűen szeretnék művelni a kamarazene e nemes műfaját. A kvartett névválasztása izgalmas párhuzamot sugall a műfaj átszellemültségével, a hozzá szükséges, végletekig kifinomult játékkultúrával: Ralph Waldo Emerson amerikai költő és filozófus a 19. századi transzcendentalista mozgalmak, valamint az individualista törekvések egyik közismert szószólójaként tevékenykedett - idézik fel az ajánlóban.

A kilencszeres Grammy-díjas Emerson Vonósnégyes először éppen Bartók-albummal érdemelte ki a rangos elismerést. Az elmúlt négy évtized alatt több mint harminc lemezt jelentettek meg, diszkográfiájuk a vonósnégyes-irodalom javát felöleli. Ebből a sokszínű repertoárból hallhat a közönség három örök értékű, klasszikus alkotást.

A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Eugene Drucker, Philip Setzer, Lawrence Dutton, Paul Watkins, valamint Tóth Endre moderátor várják az érdeklődőket.

Az Emerson String Quartet koncertje a Zeneakadémia Négyszer négyes című sorozatának része. A sorozat hátralévő részében a Keller-kvartett október 5-én, Fenyő László és a Philharmonia Quartett Berlin november 29-én ad hangversenyt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.