Nem szakad meg a kapcsolat

Távozott posztjáról Halász Péter, az Operaház fő-zeneigazgatója

2018 júniusáig biztosan vezényel az Operaház előadásain Halász Péter, premiereket visz, irányítja a Wagner-ciklust, évadonként 20-25 előadással az Operaház egyik meghatározó művésze marad.

2016.02.28 02:30MTI

Távozott posztjáról Halász Péter, a Magyar Állami Operaház fő-zeneigazgatója - erősítette meg az MTI-nek a dalszínház.

Az Operaház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Halász Péter fő-zeneigazgató február 1-jén jelezte Ókovács Szilveszter főigazgatónak, hogy egyik szerződését szeretné megszüntetni a Magyar Állami Operaházzal: ez a vezetői kontraktusa; a másikat, amely ötéves karmesteri megállapodás, ez a szándék nem érinti.

Ennek értelmében 2018 júniusáig biztosan vezényel az Operaház előadásain Halász Péter, premiereket visz, irányítja a Wagner-ciklust, évadonként 20-25 előadással az Operaház egyik meghatározó művésze marad - emelik ki.

A közlemény szerint az okok nem a nyilvánosságra tartoznak, Ókovács Szilveszter személyesen sajnálja Halász Péter döntését, de tudomásul veszi annál is inkább, mert a karmester az Operaház kötelékében marad.

A főigazgató több dirigenssel történt konzultációt követően az új vezetői megbízás miatt - az érvényes szabályok betartásával - Balog Zoltánhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumát irányító miniszterhez fordult, akinek jelenleg jóváhagyását várja az Operaház a felterjesztett művész vonatkozásában.

A Népszabadság értesüléseit, melyek szerint Halász Péter utódja Kocsár Balázs lesz, az Operaház sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Kocsár Balázs 1992 óta a dalszínház állandó karmestere.

Az Operaház közleménye szerint Halász Péter több mint két és féléves munkáját Ókovács Szilveszter főigazgató nagyra értékeli.

Mint írják, nemcsak a zenekar, de az Operaház repertoárja is számos emlékezetes sikert köszönhet neki: ő vezényelte egyebek mellett Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című művének magyarországi bemutatóját, a Cosí fan tutte és A bűvös vadász premierjét, és ő kezdte el felépíteni az intézmény új Ring-ciklusát. A posztjáról leköszönt fő-zeneigazgató jelenleg a tetralógia második részét próbálja (rendező: M. Tóth Géza), A walkür premierjét március 6-án tartják az Operaházban, Halász Péter vezényletével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.