Programajánló

Négy kortárs magyar művész munkáit mutatják be a madridi ARCO képzőművészeti vásáron

Az Arco évente több mint 100 ezer látogatót vonz, akik idén 27 ország 221 kiállítótermével és az általuk bemutatott művészekkel ismerkedhetnek meg.

2016.02.28 00:30MTI

Négy neves magyar művész, Kovács Attila, Megyik János, Gál András és Gáspár György munkáit mutatja be a világ egyik legismertebb kortárs képzőművészeti vásárán, a madridi Arcón a budapesti Viltin Galéria, amely egyedül van jelen Magyarországról a világhírű galériákat felvonultató, idén 35 éves mustrán. A vasárnapig tartó seregszemlét a spanyol királyi pár nyitotta meg csütörtökön.

"Kivételes és megismételhetetlen lesz" - mondta az idei rendezvényről Carlos Urroz igazgató, aki úgy véli, hogy mára a vásár kifinomultabbá vált, és kevésbé provokatív, mint a korábbi években.

Az Arco évente több mint 100 ezer látogatót vonz, akik idén 27 ország 221 kiállítótermével és az általuk bemutatott művészekkel ismerkedhetnek meg.

Antonio López Nő a fürdőkádban című 1968-ban készült festménye 2,5 millió eurós árával a legdrágább a vásár teljes kínálatában.

"Az volt a cél, hogy az ízelítőnél többet adjunk a kortárs magyar geometrikus művészetből" - mondta el iski Kocsis Tibor, a Viltin Galéria művészeti vezetője az MTI-nek Madridban, részletezve azokat a szempontokat, amelyek alapján összeállították standjuk kínálatát.

A gyűjtők nagy kedvence Kovács Attila, akinek alkotásait már harmadszorra hozták el, és így szinte állandó szereplője a vásárnak. Az ismételt jelenlét nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma már kifejezetten keresi a munkáit az Arco közönsége.

A sokáig Németországban élő és alkotó festő nemzetközi szinten is jól ismert, műveit a világ 43 múzeumában lehet megtekinteni. "Ő a legjobb referenciával rendelkező magyar művész" - mondta róla iski Kocsis Tibor, hozzátéve, hogy idén igazi különlegességeket hoztak tőle, mert a bemutatott nyolc képének többségét utoljára a nyolcvanas években láthatta a nagyközönség.

A stand kínálatának másik főszereplője a Kossuth-díjas Megyik János, akinek művészetét a festészet-szobrászat-építészet határterületére helyezik. Évtizedeken át ő is külföldön élt és alkotott, alkotásait számos külföldi és hazai közgyűjtemény őrzi, köztük a bécsi Albertina Múzeum vagy a hamburgi Hamburger Kunsthalle.

Gál András monokrómra épülő radikális festészete ugyanakkor egy másik nemzetközi gyűjtőkört céloz meg, Gáspár György üvegmunkáinak bemutatása pedig egy merész kísérlet, amely úgy tűnik sikeres, mert már az első napon eladták az egyik alkotását - mondta el a galéria művészeti vezetője.

A művészek számára rendkívüli alkalom egy ilyen nemzetközi vásár, mert rengeteg gyűjtő és kurátor fedezheti fel itt a munkáikat, de ezért a lehetőségért rendkívül komoly feltételeket kell teljesíteniük a galériáknak a több millió forintos részvételi díj kifizetése mellett.

Iski Kocsis Tibor elmondta: a részvételi pályázatot elbíráló bizottság az elsők között azt nézi, hogy a galéria hány nemzetközi múzeumnak és gyűjteménynek adott már el alkotást. Ha nincs ilyen referenciája, szinte lehetetlen bekerülnie, hiába mutatna be rendkívüli, világszínvonalú művészeket.

Kelet-Európában nehéz teljesíteni ezeket a feltételeket, ezért sem meglepő, hogy nincs több magyar kiállító, és a térségből Magyarországon kívül még három ország, Románia, Szlovákia és Szlovénia egy-egy galériája van jelen - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.