Gasztronómia

Ételkészítők és pincérek országos bajnoksága Tatán

Farsang Kupa néven rendeznek országos gasztronómiai bajnokságot szombaton Tatán. A nyilvános rendezvényen a közönség 200 szakács, cukrász, pincér és pék versenyművét tekintheti, és koktélversenyt is rendeznek.

2016.02.19 04:30MTI

A feladatok között egy-egy szakterület legkülönbözőbb kihívásai szerepelnek. A kiírás szerint szakácsoknak vendégváró falatkákat és egy ötfogásos ínyenc menüt kell elkészíteniük. A cukrászok többek között dísztortával, tányérdesszerttel és apró finomságokkal versenyeznek, de indulhatnak cukrászati artisztika és cukorvirág-készítés kategóriákban is.

A hidegkonyhai artisztika kategóriában indulók a verseny helyszínén a farsanggal kapcsolatos arcokat, álarcokat formáznak sütőtökből és különböző színű retkekből. A pékek kenyerekkel, péksüteményekkel és díszmunkákkal is versenyeznek.

A pincérek versenyfeladata egy négyszemélyes alkalmi díszasztal megterítése, az alkalomhoz illő menüvel, italkínálattal és ízléses menükártyával.

A verseny folyamán mindent saját kezűleg, egyedül kell elkészíteni, semmilyen előre gyártott elemet nem használhatnak a versenyzők, akik között megtalálhatók a gasztronómia olimpiai, világ- és Európa-bajnokai.

A különböző ételkészítő szakmákat összefogó verseny jelentőségét növeli, hogy a tanulók együtt versenyeznek a felnőttekkel, akik tudásukkal, és a nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalataikkal motiválják a kezdőket a fejlődésre és a tanulásra.

A rendezvényen bemutatkozik az Ászár-Neszmély Borvidék, az Istenkúti Pálinkafőzde, Tanács Attila mesterszakács pedig zöldségfaragásból tart bemutatót és ismerteti az Ételszobrász Suli programját.

A nagyközönség déltől látogathatja a Tatai Edzőtárban zajló programot, amelyre az ország minden tájáról érkeznek résztvevők. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Regionális Szervezete Szlovákiából és Romániából is kapott nevezéseket a 14. alkalommal megrendezett Farsang Kupára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.